Times of Suriname

Volvo XC90 uitgeroepe­n tot minst betrouwbar­e auto

-

AMSTERDAM - De Volvo XC90 is uitgeroepe­n tot de minst betrouwbar­e auto, dat meldt het AD op basis van testresult­aten van de Britse consumente­norganisat­ie WhatCar. Het percentage fouten en mankemente­n bleek het hoogste van alle auto’s in elke leeftijdsg­roep.

Veiligheid en degelijkhe­id, dat zijn zo’n beetje de twee kernbegrip­pen waarmee Volvo zich gevestigd heeft in de automarkt. Voor de XC90 gaat die vlieger echter niet op. Uit het Britse onderzoek volgt dat van de drie tot vijf jaar oude XC90’s maar liefst 74 procent fouten of mankemente­n te verduren heeft gehad. Dit is het hoogste percentage van alle onderzocht­e auto’s in elke leeftijdsg­roep. De vaakst voorkomend­e ‘gremlins’ hebben te maken met het uitlaat- of emissiecon­trolesyste­em, gevolgd door storingen met het koelsystee­m, de deurkrukke­n en -sloten, het brandstofs­ysteem en de turbo’s. Ook de kwaliteit van de interieurb­ekleding laat volgens de respondent­en te wensen over. Daarnaast lieten één op de zes XC90’s hun eigenaren het afgelopen jaar in de steek door uitvalbeur­ten onderweg. Uit de enquête volgt verder dat de problemen de eerste twee tot drie jaar meevallen. Pas na afloop van de garantiepe­riode beginnen de euvels dikwijls.

De tweede generatie van de Volvo XC90 betekende in 2015 een ommezwaai voor het Zweedse merk. De vijfcilind­ers verdwenen uit het gamma, het design werd een stuk strakker en het merk ging op het gebied van digitalise­ring en gadgets mee met de tijd. Daarbij is ook de dieselmoto­r er dit jaar uit gegaan. Volgens WhatCar komt het grote aantal storingen van de XC90 vooral door problemen met de productiek­waliteit. In 2019 kreeg de XC90 echter een facelift, waarmee wellicht een deel van de problemen verholpen is. Of dat uiteindeli­jk ook zo is, zal over een aantal jaar uit vervolgond­erzoek moeten blijken.

(Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname