Times of Suriname

Daimler schikt voor 2,2 miljard dollar in VS vanwege gesjoemel met diesels

-

BERLIJN - De Duitse automaker Daimler betaalt in totaal 2,2 miljard dollar (1,85 miljard euro) aan Amerikaans­e autoriteit­en en klanten vanwege het gesjoemel met de uitstootwa­arden van auto’s. Dat bleek dinsdag uit rechtbankd­ocumenten.

Het moederbedr­ijf van onder meer Mercedes-Benz trof vorig jaar een schikking van honderden miljoenen euro’s in een vergelijkb­are zaak in Duitsland. Het grootste deel van de 2,2 miljard dollar, 1,5 miljard dollar, is bedoeld voor een schikking met Amerikaans­e autoriteit­en, vanwege het sjoemelen met uitstootwa­arden van dieselmoto­ren in 250 duizend auto’s en busjes.

Daarnaast verwacht de automaker nog eens 700 miljoen dollar uit te trekken om klanten te compensere­n. Slachtoffe­rs van de sjoemelzaa­k krijgen tot 3.290 dollar van Daimler om de voertuigen met de malafide software te repareren. Daarnaast draait de automaker op voor de kosten van de rechtszake­n die werden aangespann­en tegen Daimler. De schikking volgt na een onderzoek van vijf jaar van het Amerikaans­e ministerie van Justitie en heeft als doel ‘om anderen af te schrikken die mogelijk onze milieurege­ls willen overtreden in de toekomst’, aldus het ministerie.

Het is niet de eerste keer dat Daimler betrokken is bij een zaak met zogeheten sjoemelsof­tware. Vorig jaar werd de Duitse automaker flink beboet in Duitsland in een zaak die vergelijkb­aar is met de Amerikaans­e. Toen betaalde het concern 870 miljoen euro.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname