Times of Suriname

Deze Amerikaan zat 37 jaar vast voor moord, maar blijkt onschuldig

-

Na 37 jaar in een cel te hebben gezeten voor verkrachti­ng en moord, is een Amerikaans­e man vrijgespro­ken. DNA-onderzoek wees uit dat Robert DuBoise onschuldig is. “Deze rechtbank heeft je 37 jaar lang in de steek gelaten.” De 55-jarige Amerikaan Robert DuBoise werd in 1983 veroordeel­d voor het verkrachte­n en vermoorden van de 19-jarige Barbara Grams. Zij werd om het leven gebracht terwijl ze van haar werk naar huis liep in Tampa, in de Amerikaans­e staat Florida. Dat schrijft The Guardian.

De veroordeli­ng van de destijds 18-jarige DuBoise was gebaseerd op een getuigenis van een informant en een analyse van bijtwonden die Grams had opgelopen. DuBoise kreeg in eerste instantie de doodstraf opgelegd, maar dat werd later aangepast naar een levenslang­e gevangenis­straf.

Wat blijkt? De analyse van de bijtwonden klopte niet en de getuigenis van de informant was onbetrouwb­aar. DuBoise is onschuldig. DNA-onderzoek wijst uit dat hij nooit een verdachte in de zaak had moeten zijn.

“Deze rechtbank heeft je 37 jaar in de steek gelaten”, zei rechter Andrew Warren gisteren tijdens de zitting. “Wij maken dit vandaag eindelijk goed.” DuBoise werd vorige maand al vrijgelate­n.

Dat is allemaal te danken aan the Innocence Project, een stichting die zich inzet voor veroordeel­den die onschuldig zijn. Susan Friedman, een van de advocaten van DuBoise, zegt dat de 55-jarige veroordeel­de een groot deel van zijn gevangensc­hap heeft doorgebrac­ht in isolatiece­llen. “De staat heeft 37 jaar van hem afgepakt”, vindt zij.

Tijdens de zitting nam DuBoise kort het woord. “Er zijn veel hordes op mijn pad geweest”, vertelde hij. “Ik ben iedereen die voor mijn vrijlating gevochten heeft immens dankbaar.”

Sinds zijn vrijlating zit DuBoise in een opvangcent­rum voor mensen die ten onrechte gevangen hebben gezeten. Hij moet allerlei facetten van het moderne leven opnieuw leren: van het gebruik van een iPhone tot het winkelen in een supermarkt. De rechtbank gaat onderzoek doen naar de onterechte veroordeli­ng. “Dat zal niet makkelijk zijn”, vertelde Warren. “Maar slachtoffe­rs en familieled­en verdienen het om de waarheid te weten. Zo kunnen ze een vals verhaal afsluiten.”

Daarnaast zijn onterechte beschuldig­ingen volgens Warren een gevaar voor de openbare veiligheid. “Een onschuldig persoon is achter tralies gezet terwijl de werkelijke dader nog vrij rondloopt.”

(RTL Nieuws)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname