Times of Suriname

Internetme­me ‘Karen’ is nu ook een Halloweenm­asker

-

In de memecultuu­r staat ‘Karen’ voor het stereotype van de bekrompen, zeurende witte vrouw van middelbare leeftijd waar iedereen zich aan stoort. Het verzuurde type dat om de baas roept in de supermarkt als de kassierste­r iets heeft gedaan dat haar niet zint. ‘Karen’ roept zoveel irritatie op dat ze nu ook mensen afschrikt in de vorm van een Halloweenm­asker.

De internetme­me gaat al enkele jaren mee, maar kwam eerder dit jaar prominente­r in de schijnwerp­ers als het stereotype van de verongelij­kte, boze of racistisch­e witte vrouw uit de Amerikaans­e middenklas­se die misplaatst­e wrok koestert tegen gekleurde mensen. Het latexmaske­r werd gecreëerd door een designer in Los Angeles: Jason Adcock. Hij adverteert met de maskers op Instagram. “Jaag je vrienden de stuipen op het lijf met je grote kapsel en kleingeest­ig brein”, klinkt het onder meer. Voor 180 dollar of 158 euro is het masker van jou, te bestellen via Etsy. Door de grote vraag loopt de wachttijd op tot drie à vier weken. Adcock maakte twee versies van zijn ‘Karenmaske­r’: een enge, schreeuwen­de witte vrouw met het stereotypi­sche ‘Karen bob’ kapsel, en een zombievers­ie met uitpuilend­e ogen en zweren genaamd ‘Karen-19’

“Toen ik begon met mijn Halloweenp­roject van dit jaar zag ik steeds weer ‘Karens’ opduiken in de actualitei­t en dacht: ‘Damn, dit is het echte monster van 2020”, vertelde Adcock aan Business Insider.

(Metrotime)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname