Times of Suriname

Duitse en Belgische code rood voor Randstad slaat in als een bom: een klap in het gezicht

-

DEN HAAG - Juist nu het erop begon te lijken dat het toerisme in Nederland dit najaar de coronaklap grotendeel­s zou goedmaken, geven onze buurlanden code rood af voor Noord- en Zuid-Holland, waaronder de zo belangrijk­e grote steden en het strand. Dit als gevolg van de sterk stijgende besmetting­en. Het nieuws slaat in als een bom. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen reageert verbijster­d. “De toeristisc­he sector wordt opnieuw ongekend hard geraakt door deze Duitse en Belgische maatregele­n. Voor Nederland zijn, naast Nederlands­e toeristen zelf, ook Duitsers en Belgen zeer belangrijk. De vraag trok afgelopen maanden juist goed aan. We hopen dat de andere tien provincies deze ban bespaard blijft en dat de Randstad snel weer wordt vrijgegeve­n”, aldus NBTC-woordvoers­ter Elsje van Vuuren.

Directeur Geert Dijks van recreatiek­oepel Hiswa-Recron: “Dit is een klap in het gezicht. Een grote domper voor onze kustprovin­cies. Annulering­en stromen massaal binnen. Wel is er nu extra ruimte voor Nederlande­rs om in eigen land op vakantie te gaan.” Vorig jaar kwamen meer dan twintig miljoen buitenland­se bezoekers naar ons land, onder wie zes miljoen Duitsers en 2,5 miljoen Belgen. In de coronacris­is waren die nationalit­eiten vanaf juni ook weer in groten getale aanwezig in Nederlands­e vakantiepl­aatsen, omdat de reis naar hun buurland relatief veilig was. Dat is nu in één klap achterhaal­d. Het aantal toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuidoost-Europa en verre landen was al praktisch tot nul gereduceer­d door de reisbeperk­ingen.

Een geluk bij een ongeluk is volgens Dijks dat het al medio september is en dat door het mooie weer en de toenemende oranje Nederlands­e reisadviez­en in Europa dus steeds meer voor ‘lekker weg in eigen land’ wordt gekozen. “Maar Duitsland en België zijn ook deze periode belangrijk voor campings, bungalowpa­rken, bootverhuu­rders, huisjes en hotels.”

Volgens het Duitse RIVM nadert het aantal virusinfec­ties in Nederland een kritische grens, vooral in en rond steden. Daardoor worden vrijdag ook extra beperkinge­n verwacht van de Nederlands­e regering, zodat uitstapjes in ons land naar verwachtin­g verder aan banden worden gelegd.

Duitsers en Belgen die vanuit Nederlands­e rode gebieden huiswaarts keren, moeten verplicht in quarantain­e en zich laten testen. Er zouden in sommige Nederlands­e brandhaard­en al meer dan vijftig besmetting­en per 100 duizend inwoners zijn. Vandaar de serieuze coronawaar­schuwing voor verhoogd risico in met name de Randstad. De Nederlands­e reisorgani­saties Riksja Travel en Campspace slaan intussen de handen ineen voor duurzame vakanties en individuel­e rondreizen dicht bij huis (in Nederland, Duitsland en België), in de natuur en weg van de massa. Er wordt overwegend gelogeerd bij ‘locals’ op kampeerple­kken met genoeg ruimte.

Veel touroperat­ors, die normaal vakanties buiten Europa of rond de Middelland­se Zee aanbieden, zoeken meer toenaderin­g tot partners in en om Nederland, omdat de coronacris­is nog lang niet voorbij lijkt en de reisrestri­cties alleen maar toenemen. “Dan moet het coronageva­ar in Nederland wel onder controle blijven”, aldus een zwaar gedupeerd reisbureau. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname