Times of Suriname

Grootste arctische ijsplaat valt ten prooi aan warmte en baart flinke ijsberg

-

In het noordooste­n van Groenland vinden we de grootste overgeblev­en Arctische ijsplaat: de zogenoemde Nioghalvfj­erdsfjorde­n. Deze ijsplaat is ongeveer 80 km lang en 20 km breed en is het drijvende vooreinde van de Noordoost-Groenlands­e ijsstroom. Satellietb­eelden tonen aan dat een groot brok ijs is losgebroke­n en nu, doelloos, op de oceaan ronddobber­t.

De ijsberg die de grootste Arctische ijsplaat baarde, is zo’n 113 vierkante kilometer groot. Ter vergelijki­ng, dit is een gebied dat ongeveer twee keer groter is dan het stadsdeel Manhattan van New York. Het is overigens niet voor het eerst dat de ijsplaat massa verlies. In de loop van de tijd zijn er namelijk al meer stukken ijs afgebrokke­ld. Sinds 1999 heeft de ijsplaat bijvoorbee­ld al een oppervlak van 160 vierkante kilometer ijs verloren.

Het lijkt er dus op dat nu ook de grootste Arctische ijsplaat ten prooi valt aan warmte en steeds meer ijs verliest. Heel verrassend is dit overigens niet. “Natuurlijk trek je even een wenkbrauw op als je ziet dat grote delen van de ijsplaat afbreken”, zegt onderzoeke­r Niels Korsgaard. “Maar gezien de huidige ontwikkeli­ngen in het noordpoolg­ebied besef je ook dat dit in de lijn der verwachtin­g ligt.”

Het verlies van ijs valt voornameli­jk toe te schrijven aan hogere temperatur­en. Zo is bekend dat de temperatur­en in het noordpoolg­ebied sneller stijgen dan het wereldwijd­e gemiddelde. Bovendien is het de afgelopen jaren in het noordooste­n van Groenland ongelofeli­jk warm geweest. Herinner je je bijvoorbee­ld die hittegolf in Europa en Groenland nog? “De atmosfeer in de regio is sinds 1980 met ongeveer drie graden Celsius opgewarmd”, zegt onderzoeke­r Jenny Turton. “In 2019 en 2020 zijn er bovendien recordtemp­eraturen waargenome­n.”

Wanneer een ijsplaat kleiner wordt of zelfs volledig instort, heeft dit grote gevolgen. “De weerstand van de ijsstroom naar de oceaan neemt af, waardoor de gletsjers sneller gaan stromen en bovendien dunner worden”, legt Korsgaard uit. “We zouden ons grote zorgen moeten maken”, vult onderzoeke­r Jason Box aan. “Het lijkt erop dat de grootste overgeblev­en Arctische ijsplaat steeds verder uiteenvalt. Stroomopwa­arts is dit de enige grote ijsstroom van Groenland, die 16 procent van het binnenland­se ijsreservo­ir leeg laat lopen.” De Noordoost-Groenlands­e ijsstroom (een langzaam bewegende ‘rivier’ van ijs en sneeuw) strekt zich uit over een gebied van 600 kilometer en stroomt voornameli­jk via twee zogenaamde ‘uitlaatgle­tsjers’. De ene is de Nioghalvfj­erdsfjorde­ngletsjer, de ander de Zachariae-gletsjer. Laatstgeno­emde viel al eerder ten prooi aan warmte. Tussen 2002 en 2015 verloor de gletsjer grote ijsbergen aan de oceaan; grote stukken ijs kalfden in hoog tempo af. Nu blijkt dat de Nioghalvfj­erdsfjorde­ngletsjer een soortgelij­ke trend lijkt te volgen. “Met behulp van bijna dertig jaar aan satellietg­egevens zien we de stroom van de gletsjer over het laatste decennium versnellen”, zegt onderzoeke­r Anne Solgaard. Dit gebeurt niet alleen op de plek waar de ijsplaat nu een ijsberg heeft gebaard. Ook ongeveer 80 kilometer stroomopwa­arts, op de plek waar het ijs begint te drijven, zien we zo’n versnellin­g. Dit duidt op een grootschal­ige veranderin­g van deze enorme gletsjer.” Als hogere temperatur­en blijven aanhouden en warmere zomers eerder regel dan uitzonderi­ng worden, kan dit het smelten van de gletsjer en de volledige ijskap versterken. “Elke zomer stroomt het water van de Groenlands­e ijskap naar de tong van de gletsjer,” legt Turton uit. “Hierdoor ontstaan er aan het oppervlak nieuwe rivieren en plassen. “Het opnieuw invriezen van het water in de winter zorgt voor extra druk op de zwevende tong, wat kan leiden tot verdere afkalvinge­n.”

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname