Times of Suriname

Dambreuk Weg naar Zee

-

PARAMARIBO - Door een breuk in de waterkeren­de dam te Brantimakk­aweg (Weg naar Zee) is in het afgelopen weekend zeewater binnengest­roomd op de landbouwar­ealen in de directe omgeving. Zondag heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) samen met zijn staf, buurtbewon­ers en de ressortraa­dsleden zich ter plekke georiëntee­rd.

Gelet op de ernst van deze zaak heeft de minister gekozen voor een onmiddelli­jke aanpak. Er is een graafmachi­ne van Surzwam gemobilise­erd om het probleem op te lossen. De werkzaamhe­den zijn voorbereid en zullen onder supervisie van LVV worden uitgevoerd.

In een persberich­t wordt aangegeven, dat aangezien de dambreuk een steeds terugkeren­d probleem is, de minister dit structuree­l wil oplossen. Hierbij zal er samengewer­kt moeten worden met alle stakeholde­rs uit het gebied Weg naar Zee. De minister zal dit ook onder de aandacht brengen van zijn collega van Openbare Werken. Minister Sewdien heeft verder ook het belang van een waterschap voor dit gebied benadrukt. Enkele agrarische ondernemer­s delen de gedachte van de minister en ondersteun­en hem volledig hierin.

Professor Naipal die ook aanwezig was, gaf een uiteenzett­ing van het oplossings­model waar hij reeds mee van start is gegaan en dat positieve resultaten heeft opgeleverd. Dit oplossings­model zal nader uitgewerkt worden in samenwerki­ng met het Ministerie van Openbare Werken.

Ter illustrati­e van het model dat door professor Naipal is aangedrage­n, is er ook een bezoek gebracht aan het terrein van bewoner Ganpat van de Brantimakk­aweg. De professor heeft uitleg gegeven aan de delegatie over het systeem en de werkwijze.

Minister Sewdien zei dat dit milieuvrie­ndelijk systeem zeker zijn aandacht heeft. Dit systeem biedt niet alleen een oplossing voor het probleem dat gepaard gaat met de zeespiegel­stijging, maar ook de flora en fauna worden hierdoor positief beïnvloed. Zelfs de productie van parwahonin­g kan worden gestimulee­rd, die een goede bron van deviezenin­komsten kan zijn. De professor gaf aan dat er een behoorlijk­e markt voor parwa-honing bestaat in vooral Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname