Times of Suriname

LVV ontvangt schenking uit Japan voor ondersteun­ing visserijse­ctor

-

PARAMARIBO - In Atjoni en Apoera zullen, ten behoeve van de bevolkings­visserij, in december ijsmachine­s geplaatst worden als onderdeel van het ‘Japan’s Grant Aid for the Economic and Social Developmen­t Programme FY2018 for the Republic Suriname’. Voor de vissers van deze gebieden is het een grote verlichtin­g, aangezien hun visvangst hierdoor langer houdbaar is.

In oktober 2018 heeft het keizerrijk Japan een schenking van ongeveer USD 3.7 miljoen gedaan aan Suriname. Langzamerh­and wordt hier invulling aan gegeven. Het directoraa­t Visserij van het

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in het kader van het project maandag een deel van de schenking ontvangen. Het gaat om vier minibussen en drie containers met visnetten, dobbers, touw en vismanden.

Om het zover te laten komen, zijn er verschille­nde bespreking­en geweest alsook een bezoek van het Japan Internatio­nal Cooperatio­n System (JICS), die namens Japan uitvoering geeft aan dit project, in augustus 2019. Tijdens dit bezoek heeft ook de onderteken­ing plaatsgevo­nden van de ‘minutes’ tussen LVV en JICS.

Het JICS stuurde in december

Advertenti­e 2019 een technische missie naar Suriname om in het bijzonder de technische aspecten voor de installati­e van de ijsmachine­s te bekijken. De technici van JICS hebben ook gekeken naar de mogelijkhe­den voor vervanging van de ijsmachine­s op het Visserij Centrum Commewijne (VCC) en het Small Scale Fisheries Center in Bethesda. De ijsmachine­s zijn reeds gefabricee­rd in Japan en zullen binnenkort verscheept worden naar Suriname. Er zijn op de vier locaties waar de ijsmachine­s geplaatst zullen worden, een pre-delivery site survey uitgevoerd in samenwerki­ng met lokale bedrijven die door JICS zijn aangetrokk­en voor de directievo­ering.

Inmiddels is er een hijskraan ingeklaard, die gebruikt zal worden voor het slepen van vissersbot­en voor reparatie op het Visserij Centrum Commewijne. In de loop van de volgende week mag Suriname rekenen op een koeltruck en omstreeks december 2020 op de ijsmachine­s. In februari 2021 wordt ten behoeve van de Maritieme Politie Suriname een patrouille­boot verwacht.

Sinds de jaren 50 is er een samenwerki­ngsrelatie tussen Suriname en Japan met betrekking tot de visserijse­ctor. Deze samenwerki­ng resulteerd­e in het exporteren van verschille­nde soorten vis en visserijpr­oducten naar Japan. Op zijn beurt heeft dit Oost-Aziatische land de visserijse­ctor in Suriname ondersteun­d met het opzetten van twee visserijce­ntra, waaronder het Visserij Centrum Commewijne en het Visserij Centrum Bethesda meer bekend als JICA.

 ??  ??
 ??  ?? De schenking vanuit het project ‘Japan’s Grant Aid for the Economic and Social Developmen­t Programme FY2018 for the Republic Suriname’omvat vier minibussen van vijftien personen en drie containers met visnetten, dobbers, touw en vismanden.
De schenking vanuit het project ‘Japan’s Grant Aid for the Economic and Social Developmen­t Programme FY2018 for the Republic Suriname’omvat vier minibussen van vijftien personen en drie containers met visnetten, dobbers, touw en vismanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname