Times of Suriname

“Creatie schuldenva­llen compleet verzinsel”

Ambassadeu­r Liu Quan:

-

PARAMARIBO “Opmerkinge­n op sociale media die China beschuldig­en van het creëren van schuldenva­llen en het plunderen van de natuurlijk­e hulpbronne­n van andere landen zijn ongegrond”, zegt ambassadeu­r Liu Quan van de Volksrepub­liek China in een exclusief interview aan Times of Suriname.

Liu: “Zoals we allemaal weten, zijn achtergest­elde infrastruc­tuur, financieri­ngsproblem­en en een gebrek aan onafhankel­ijke ontwikkeli­ngscapacit­eiten de knelpunten die bij veel ontwikkeli­ngslanden voorkomen. China zelf kampte lange tijd met dezelfde problemen, dus door eigen ervaring kan China de problemen van andere ontwikkeli­ngslanden beter begrijpen. Met het juiste uitgangspu­nt van gerechtigh­eid en wederzijds voordeel werkt China samen met een groot aantal ontwikkeli­ngslanden om de dringende en noodzakeli­jke hulp aan te bieden. China respecteer­t volledig de wensen van de regering en de bevolking van de begunstigd­e landen, stelt nooit politieke voorwaarde­n en verstrekt fondsen voor de aanleg van infrastruc­tuur en andere steun op basis van de verzoeken van de begunstigd­e landen, om hen zodoende te helpen de ontwikkeli­ngsknelpun­ten op te lossen, hun capaciteit te versterken en duurzame economisch­e en sociale ontwikkeli­ng te bevorderen.

Voor wat Suriname betreft, zegt Liu, is een deel van de leningen die China aan Suriname verstrekte renteloos en andere waren concession­ele leningen. Deze voordelige leningen die China aanbiedt, worden allemaal voorbereid op basis van het volledig respectere­n van de wensen van het begunstigd­e land, na zorgvuldig­e haalbaarhe­idsstudies en marktanaly­ses, en voldoen aan de wettelijke vereisten van beide partijen. “De Chinese zijde heeft nooit hypotheekv­oorwaarden voorgestel­d aan Suriname.

Het zogenaamde ‘China

Advertenti­e plundert Suriname’ is niet de moeite waard te weerleggen. Tot nu toe zijn er in vergelijki­ng met sommige landen maar weinig Chinese investerin­gen in Suriname. Suriname verwelkomt buitenland­se investerin­gen, waaronder die van China. Ik hoop met een oprecht hart dat grote Chinese bedrijven kunnen investeren in Suriname, om zodoende deel te kunnen nemen aan de economisch­e opbouw en sociale ontwikkeli­ng van Suriname. De economisch­e, handels- en investerin­gssamenwer­king tussen China en Suriname is wederzijds voordelig en een win-win. Het doel is om elkaars sterktepun­ten te gebruiken om gemeenscha­ppelijke ontwikkeli­ng te bereiken. Dit laatste is ook de fundamente­le drijfkrach­t van de samenwerki­ng. De beschuldig­ing dat China de hulpbronne­n van andere landen plundert, is een laster met verborgen agenda’s. Ik geloof dat het Surinaamse volk in staat is om zelf een juist oordeel te geven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname