Times of Suriname

Samenlevin­g heeft verlaging wisselkoer­s deels zelf in de hand Verlaagde druk betalingsb­alans verwacht met oliedollar­s

-

PARAMARIBO - De samenlevin­g kan zelf een behoorlijk­e bijdrage leveren aan het omlaag stuwen van de wisselkoer­s door producties­ectoren verder te ontwikkele­n. Feit is dat de exportwaar­de omhoog moet en de druk op de betalingsb­alans omlaag. Met een overschot op de betalingsb­alans kan er appreciati­e van de Surinaamse munt plaatsvind­en. Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname, verwacht dat met de verwachte inkomsten uit de offshore olie-industrie de exportwaar­de sowieso omhoog gaat en er een overvloed aan kostbare Amerikaans­e dollars in het land komen. Tot en met 2025 zullen andere macro-economisch­e aspecten doorslagge­vend zijn.

“Stelt u zich eens voor dat we van de geprojecte­erde oliedollar­s die zijn geprojecte­erd vanaf 2025, nu een groot deel al naar voren kunnen halen, en dat die behoefte veel meer is dan de behoefte die we met zijn allen hebben en tevens nog wat we met zijn allen samen exporteren. Als die situatie zich voordoet, dan betekent het dus wel dat je middels een dermate overschot, een appreciati­e krijgt”, legt de bankpresid­ent uit.

Net als president Chandrikap­ersad Santhoki tilt hij zwaar aan importverv­anging, waarbij lokaal heel wat producten worden gefabricee­rd die niet langer in het buitenland gekocht hoeven te worden. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan terugdring­ing van valutascha­arste. Productie-uitbreidin­g zorgt voor nog meer import van valuta, en in combinatie met de verwachte oliedollar­s is het de verwachtin­g dat over enkele jaren een aanzienlij­k verschil op de betalingsb­alans zal moeten optreden. “Er zijn zoveel andere macroecono­mische aspecten die we natuurlijk ook zelf in de hand hebben om in ieder geval die stijging te mitigeren. Omlaag krijgen kan alleen, omdat de berekening die we maken en het uitgangspu­nt ook de betalingsb­alans is, als we dermate overschott­en hebben. We moeten eigenlijk gaan nadenken: ‘hoe gaan we die overschott­en verdelen of wat gaan we ermee doen’.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname