Times of Suriname

Regionale organen onder een vergrootgl­as

-

In 1948 werd het algemeen kiesrecht afgekondig­d. Op 31 maart 1949 werden er verkiezing­en gehouden op basis van algemeen kiesrecht.

Tussen 1949 tot 1963 waren er 21 statenlede­n, van 1963-1936 bedroegen dat 36 statenlede­n en tussen 1967 tot 25 februari 1980 hadden wij 39 statenlede­n. In de periode 1980 tot 1987 mochten de politieke partijen geen politieke activiteit­en ontplooien. In een tijdperk van 31 jaar ( 19491980) is het kiesstelse­l twee keren gewijzigd ( 1963 en 1967) wat het aantal statenlede­n betreft. Terugkeer naar burgerrege­ring op 25 november 1987

In 1987 werd een nieuw kiesstelse­l ingevoerd dat uit DNA-leden, rr-leden en dr-leden bestaat. Het aantal DNA-leden werd gebracht naar 51 leden.

1.De DNA-leden worden gekozen op basis van evenredige vertegenwo­ordiging per district+ bij grootst gemiddelde en voorkeurss­temmen (zie artikel 61 van de Grondwet).

2. Op rr-niveau ligt ten grondslag het personenme­erderheids­stelsel. De volgorde der gekozenen wordt bepaald naar de rangorde der hoofdelijk verworven stemmen.

3.Op dr-niveau: naar evenredigh­eid van het totaal in de ressorten verworven zetel.

Kiezen van rr-leden (op basis van personenme­erderheids­stelsel)

Bij personenme­erderheids­stelsel krijgt de winnaar alle zetels, omdat de kiezers over het algemeen traditione­el stemmen. De kiezers zijn over het algemeen niet zo kritisch. Als de kiezers naar de stembus gaan, krijgen zij twee stembiljet­ten. Op DNA-niveau moeten zij op een plek kleuren (stemmen), maar op het rr-biljet moeten zij bijvoorbee­ld in ressort Flora op 17 plaatsen kleuren (stemmen). Zij zijn niet verplicht op slechts een politieke partij te kleuren (stemmen), maar de kiezers kennen de meeste rr-leden niet en zij stemmen op alle leden van zijn of haar politieke partij om verwarring te voorkomen.

NDP heeft politieke partijen ‘gepakt’

De regerende NDP, 2015-2020, ( in deze periode beschouw ik de BEP en de HVB als aanhangsel­s van de paarse partij), had de politieke partijen gevraagd om hun mening te geven over het kiesstelse­l van 1987. De meeste politieke partijen waren er grote voorstande­rs van dat de rr-leden op basis van het evenredigh­eidsstelse­l gekozen moeten worden. Het systeem van personenme­erderheids­stelsel ( winners take all) moet van de baan, waardoor diverse politieke partijen op rr-niveau vertegenwo­ordigd zouden kunnen worden per ressort. Een voor mij prachtig voorstel. Gaande de rit heeft de NDP al die politieke partijen belazerd. Met een meerderhei­d in DNA heeft de NDP de DNA-leden van de coalitie (inclusief de BEP- en HVB-leden) zover gekregen dat er een wet is aangenomen dat politieke partijen geen politieke samenwerki­ng voor de verkiezing­en mogen aangaan (geen pre-electorale samenwerki­ng).

Rr-en dr-leden kosten de staat veel geld

Het rendement van de rr-en dr-leden is te verwaarloz­en. Na 33 jaren ( 1987 tot 2020) moet de regering deze regionale organen op de operatieta­fel plaatsen. Alleen bij het kiezen van de president en vicepresid­ent komen deze regionale organen goed in beeld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname