Times of Suriname

Beleid en wanbeleid

Ingezonden

-

Regeringen die doen waar het volk hen voor gekozen heeft, zijn met beleid bezig. Wanbeleid is het handelen van regeringen tegen de wil van het volk. Veelal laat de meerderhei­d van het zogenoemde winnend electoraat, zich de wandaden van deze regeringen, welgevalle­n. In de meeste gevallen, geeft zij deze machthebbe­rs, het voordeel van de twijfel. Wellicht, niet van doordronge­n, dat zij het wanbeleid, rechtvaard­igt.

Passieve houding van meerderhei­d

Het wanbeleid wordt doorgaans door een passieve meerderhei­d bestendigd. Hoewel dit zogenoemde winnend electoraat de mogelijkhe­id heeft de zittende regering te nopen tot het vroegtijdi­g aftreden. Verwijzend naar de regering Wijdenbosc­hRadhakisu­n (1996-2000), in het recente politieke verleden. Echter, deze winnaars komen liever niet openlijk in actie. Zij wachten geduldig, tot de vijf regeerjare­n verstrijke­n om weer hun stemkracht te tonen.

Schaamte tolerantie

Een

en

mogelijke

frustratie

verklaring

Advertenti­e voor de passieve houding van de meerderhei­d kan gevonden worden in gevoelens van schaamte en het nog niet overschrij­den van de frustratie tolerantie (lees: verdraagza­amheid) grens. Het is begrijpeli­jk dat de meerderhei­d achteraf overspoeld wordt met golven van schaamte voor haar stemgedrag. Maar gedane zaken, nemen nou eenmaal geen keer. Daarom verdedigen zij zich door mechanisme­n als het voordeel van de twijfel, schoonheid­sfoutjes en kinderziek­tes, totdat hun gevoelens van moraal en ethiek aan hen beginnen te knagen. Zij krijgen gewetenswr­oeging, zien geen uitweg meer om tegen het wanbeleid op te komen. Hetzij in de pers door protestdem­onstraties als actiegroep, et cetera.

De uitzonderi­ngen weliswaar daarbuiten gelaten. Want er zijn nog altijd aanhangers die het wanbeleid tegen alle radio’s in, op hun geweten dragen. Erger nog dit, als beleid, blijven verdedigen. Omdat zij in de meeste gevallen er goed bijvaren, waardoor zij geen keus hebben dan de structuur en cultuur van de regeerders te beschermen. Denk aan de uitdrukkin­g: wiens brood men eet, diens taal men spreekt.

Stille tegenhange­rs

Anderen verkiezen om in alle stilte en onopgemerk­t het wanbeleid aan de kaak te stellen. Hetzij anoniem (in het geheim) en of onder een schuilnaam (pseudoniem). Denk ook aan klokkenlui­ders. Deze spelen evenwel discreet (onder strikte geheimhoud­ing (officiële) data door aan de zogenoemde opponente politieke partijen en mediahuize­n. De politieke partijen worden bereikt via hun parlementa­riërs en prominente­n. Zo wordt de minderheid versterkt door de stille tegenhange­rs van de regerende macht. Wellicht vormen deze de veel besproken onzichtbar­e hand.

Kritische opstelling

Wanbeleid wordt in de kiem gesmoord door consequent­e en consistent­e kritische opstelling. De ervaring leert dat deze houding wordt geetaleerd, wanneer nagenoeg onherstelb­are schade is aangericht. Begrijpeli­jk, als alles met de mantel der liefde tijdens verkiezing­campagnes wordt gedekt en door mooie woorden en beloften, kiezers worden omgepraat om te prolongere­n (blijven regeren). Met alle nare sociale, economisch­e en financiële gevolgen zowel nationaal als internatio­naal.

Met een kritische opstelling door vooral de aanhangers, wordt de regering steeds herinnerd aan planning en uitvoering van beleid. Natuurlijk betekent dit niet dat vanaf dag 1 op alle slakken zout wordt gelegd. De pas moet ook niet meer dan gebruikeli­jk is op de plaats worden gehouden. Wanneer de nieuwe regering in de voetsporen dreigt te lopen van de afgezette moet op zijn minst het parlement om ophelderin­g vragen. Verantwoor­ding in de media zorgt doorgaans voor meer onduidelij­kheid en verwarring.

Ook de mofokorant­i en geruststel­lingen door zogenoemde sabi wans (veel wetenden), maken de situatie er niet beter op. Openheid en transparan­tie zijn bepalend voor beleid draagvlak. Meer nog beleid draagkrach­t. Maakt niet uit hoe slecht de regeerders ervoor staan. Voor het overige; een goed verstaande­r heeft nog altijd een half woord nodig.

Dr drs B Shankar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname