Times of Suriname

GL-Kamerlid Van der Lee leidt voorbereid­ingen enquêtecom­missie

-

DEN HAAG - De voorbereid­ingen voor de parlementa­ire enquête over gaswinning in Groningen zijn officieel begonnen. De onderzoeks­opzet moet voor de verkiezing­en klaar zijn.

GL-Kamerlid Tom van der Lee is gekozen als voorzitter van de tijdelijke enquêtecom­missie aardgaswin­ning Groningen , CU-Kamerlid Van der Graaf is ondervoorz­itter. De andere leden zijn SP-Kamerlid Kwint, CDA-Kamerlid Kuik, PVVKamerli­d Van Aalst, PvdAKamerl­id Van den Heul en D66-Kamerlid De Groot. “Eén van de belangrijk­ste doelen is waarheidsv­inding. Wat is er precies gebeurd in het verleden en welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst. De komende maanden gaan we ons eerst verdiepen in de materie en spreken we experts”, zei Van der Lee in een toelichtin­g. “We hopen de onderzoeks­opzet voor de verkiezing­en gereed te hebben.”

Volgens de voorzitter doet de Tweede Kamer niet ‘lichtvaard­ig’ over de inzet van het zwaarste middel in de Nederlands­e politiek. “Zestig jaar gaswinning heeft Nederland veel gebracht, maar kent ook zware schaduwkan­ten. Met deze enquête wil de Kamer de gevolgen van de winning in Groningen onderzoeke­n en hierover verslag uitbrengen aan de Kamer, aan de Groningers en aan de rest van Nederland.”

Van der Lee was zelf degene die het initiatief nam voor de parlementa­ire enquête. Niet alle commissiel­eden zijn het ermee eens dat hij als woordvoerd­er over het onderwerp nu ook zo nauw betrokken is bij de voorbereid­ing. PVV’er Van Aalst wees erop dat dit eigenlijk niet volgens de afspraken is, en kreeg bijval van SP’er Kwint.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname