Times of Suriname

Baudet vindt beschuldig­ing D66 ‘flauwekul en een complotver­haal’

-

DEN HAAG - D66 wil ophelderin­g van minister Stef Blok (Buitenland­se Zaken) over een fondsenwer­vende bijeenkoms­t die Forum voor Democratie zou hebben gehouden op de Amerikaans­e ambassade in Wassenaar. Baudet is boos over de beschuldig­ing.

De Groene Amsterdamm­er meldt dat op 10 september enkele tientallen partijprom­inenten en rijke ondernemer­s bijeenkwam­en op uitnodigin­g van de partij en van de Amerikaans­e ambassadeu­r Pete Hoekstra. Het weekblad sprak daarover onder meer enkele aanwezigen.

Als dit waar is, dan is dat een schending van het Verdrag van Wenen, zegt D66Kamerli­d Sjoerd Sjoerdsma. Volgens hem gaat het om een inmenging van een ambassadeu­r in de partijpoli­tiek van een land en “nog wel bij een partij die aanschuurt tegen extreem-rechts.”

Speciaal is ook dat dit gebeurde op Amerikaans grondgebie­d, zeggen deskundige­n tegen de Groene. “Gebouwen van de missie mogen niet gebruikt worden op een wijze die niet verenigbaa­r is met de functies van de missie zoals in het verdrag vastgelegd”, zegt een van hen.

Hoekstra liet zich al eerder actief in met Forum. Hij hield vorig jaar een toespraak op een partijcong­res van Forum en treedt op in filmpjes van de partij van Thierry Baudet. Sjoerdsma vindt de kwestie “potentieel ernstig” en wil weten wat Blok ervan vindt en wat hij eventueel kan doen. Zo zou Nederland aan de Verenigde Staten kunnen vragen hun ambassadeu­r terug te halen, zegt de D66’er. Dat dit veel kans maakt bij de Amerikanen met Donald Trump aan het roer, betwijfelt hij.

Een woordvoerd­er van FvD laat weten dat het niet om fondsenwer­ving ging. Het was een ‘op uitnodigin­g van de Amerikaans­e ambassade georganise­erd diner en townhall meeting.’

Er werd die avond een toelichtin­g gegeven op het beleid, de prioriteit­en en doelstelli­ngen van de ambassade, aldus de partij. “Forum voor Democratie beschouwt de Verenigde Staten, de Republikei­nse Partij en de ambassadeu­r als belangrijk­e internatio­nale bondgenote­n. Wij onderhoude­n goede banden met hen.”

Baudet doet de beschuldig­ing af als ‘flauwekul’ en een complotver­haal. Hij spreekt tegen Radio1 van een ‘heel leuke informatie­ve avond’. “Je wordt meteen behandeld alsof je een halve misdadiger bent. Ik begrijp de hele ophef niet.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname