Times of Suriname

VVD wil Thaise aanpak: gedumpt afval retour afzender

-

ROTTERDAM - Wie zijn vuilniszak naast de container plaatst in Rotterdam moet deze terugkrijg­en van een boa. Dat stelt de VVD. Behalve fout gedrag aanpakken kan de gemeente niet veel meer doen aan de afvalprobl­emen, meent de partij.

De Maasstad gaat gebukt onder een afvalplaag, de straten zijn vies en veel mensen klagen erover. Waar andere partijen zich beklagen over de bezuinigin­g van 35 miljoen euro waardoor de stad viezer is geworden, meent VVDraadsli­d Pascal Lansink dat het probleem vooral ligt aan Rotterdamm­ers zelf die vertikken het afval goed weg te gooien.

“Het merendeel van de naastplaat­singen komt voort uit gedrag”, stelt het raadslid. “Bij ruim de helft van vuil naast de container is die helemaal niet vol of verstopt. Er zijn ook nog eens genoeg containers. En overal vaker legen heeft ook niet veel zin heb ik van Stadsbehee­r begrepen.”

Dus wil hij in navolging van een aanpak in Thailand het ‘foute afval’ retour afzender laten gaan. Wie daar afval op straat dumpt krijgt het een in kartonnen doos thuisbezor­gd met een bijbehoren­d schrijven waarom de troep terug is gekomen en hoe het wel moet. Dat idee biedt hier mogelijkhe­den, meent Lansink. Er zijn al ’flying squads’ actief in Rotterdam, boa’s die door te spitten in het gedumpte vuil de eigenaar ervan achterhale­n om ze te kunnen beboeten. Lansink heeft daarom schrifteli­jke vragen gesteld aan het Rotterdams­e stadsbestu­ur.

“Ze weten het adres al van de vervuiler want dat hebben ze opgezocht voor de boete. Waarom kunnen ze niet gewoon aanbellen en de vuilniszak teruggeven? Een boete plus een goed gesprek met de bewoner en daarbij een ‘briefje van Bert’,

Buitenruim­tewethoude­r Bert Wijbenga. Daarin moet de wethouder nogmaals uitleggen hoe vuil opgeruimd dient te worden. Lansink meent dat zijn plan een ’interessan­te toevoeging’ is op het huidige beleid.

Wel is er bij de gemeente nog ruimte open voor verbeterin­g, meent Lansink. “Op sommige plekken waar de containers snel vol zitten zou je vaker kunnen rijden maar de gemeente moet beter opletten bij de vele wegwerkzaa­mheden dat het beter communicee­rt met de bewoners.”

“Want het is te vaak onduidelij­k of een container nog geleegd kan worden als de straat deels is afgezet. Omwonenden moeten daarvan vooraf op de hoogte worden gebracht zodat ze weten waar ze wél met hun vuil terecht kunnen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname