Times of Suriname

Geen Trump op 75ste verjaardag Verenigde Naties

-

VS - Met een digitale ceremonie is maandag de 75ste verjaardag van de Verenigde Naties gevierd. Verrassend genoeg gebeurde dat zonder Donald Trump. Het was nochtans voorzien dat de Amerikaans­e president met een videoboods­chap het woord zou nemen.

In normale tijden reizen tal van staatshoof­den en regeringsl­eiders in september naar de hoofdzetel in New York af voor de jaarlijkse opening van de Algemene Vergaderin­g van de VN, maar de coronapand­emie noopt de internatio­nale diplomatie tot een meer bescheiden verjaardag­seditie.

Als gastland van de Verenigde Naties had Trump volgens het programma als eerste het woord moeten nemen tijdens het online event waarmee de 75ste verjaardag werd gevierd, maar verrassend genoeg was het vice-ambassadri­ce Cherith Norman Chalet die de toespraak voor haar rekening nam.

Ze prees de verdienste­n van de VN, maar haalde ook uit naar de weerstand tegen interne hervorming­en, het gebrek aan transparan­tie en de kwetsbaarh­eid tegenover autoritair­e regimes. Trump, die de VN als symbool van het multilater­alisme al vaak heeft gekleineer­d, zou vandaag tijdens de Algemene Vergaderin­g wel het woord nemen.

Videoboods­chappen waren er wel van onder meer de Chinese president Xi Jinping, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. “De VN kunnen uiteindeli­jk maar zo goed zijn als de lidstaten dat toelaten”, zei Merkel. “Te vaak is de VN-Veiligheid­sraad geblokkeer­d wanneer het op duidelijke beslissing­en aankomt. We hebben hervorming­en nodig”, betoogde ze. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres lanceerde vanuit de General Assembly Hall een oproep tot meer internatio­nale samenwerki­ng om globale uitdaginge­n als de coronapand­emie, klimaatver­andering, de toenemende armoede en escalerend­e geopolitie­ke spanningen aan te pakken. “Er is een surplus aan multilater­ale uitdaginge­n, en een tekort aan multilater­ale oplossinge­n”, betreurde hij.

(HLN)

 ??  ?? Tal van andere leiders spraken wel via een videoboods­chap.(Foto: Het Nieuwsblad)
Tal van andere leiders spraken wel via een videoboods­chap.(Foto: Het Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname