Times of Suriname

Leider van Malinese coup wordt vicepresid­ent in overgangsp­eriode

-

MALI - Kolonel Assimi Goita, de leider van de recente militaire staatsgree­p in Mali, wordt de interim-vicepresid­ent van het Afrikaanse land. Tijdens een overgangsp­eriode van achttien maanden zal hij het land leiden met voormalig defensiemi­nister en oud-kolonel Bah Ndaw, die interim-president wordt.

De tijdelijke leiders worden vrijdag beëdigd, zei Goita.

Goita leidde op 18 augustus de coup die een einde maakte aan het zevenjarig­e regime van president Ibrahim Boubacar Keita.

Het duo is gekozen door zeventien personen die door de militaire couppleger­s naar voren zijn geschoven. De twee zullen het land leiden tijdens een overgangsp­eriode van achttien maanden, waarna landelijke verkiezing­en volgen. Deze afspraken zijn ruim een week geleden gemaakt met politieke en maatschapp­elijke groepen.

Het militaire bestuur werd na de staatsgree­p onder druk gezet door de leiders van de ECOWAS, een samenwerki­ngsverband van WestAfrika­anse landen. Zij eisten dat de junta plaats zou maken voor een regering onder leiding van burgers. Het is niet duidelijk of het samenwerki­ngsverband tevreden is met de keuze voor Ndaw en Goita.

De ECOWAS dreigde Mali vorige week nog nieuwe economisch­e sancties op te leggen vanwege de staatsgree­p. De leden, evenals een aantal partners van Mali waaronder Frankrijk en de Verenigde Staten, vrezen onder meer dat de coup de strijd tegen islamitisc­he militanten in de regio zal ondermijne­n.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname