Times of Suriname

Rolls-Royce nieuwe technologi­e biedt niet per se betere ervaring

-

AMSTERDAM - RollsRoyce gaat onder meer niet mee in het geheel vervangen van analoge bedienings­knoppen voor touchscree­ns. Volgens het luxemerk moeten nieuwe technologi­eën namelijk eerst een ervaring bieden die daadwerkel­ijk verfijnder aandoet, voordat ze in zijn auto’s toegepast kunnen worden. De toegenomen digitalise­ring biedt echter ook kansen.

Bij Rolls-Royce draait het niet om het als eerste toepassen van nieuwe technologi­eën. Dat zegt Alex Innes, hoofdontwe­rper van de Coachbuild-afdeling, tegenover Autocar. De technologi­e moet volgens hem in dienst staan van de ervaring die het rijden in een Rolls-Royce biedt. Op het nieuwste model van de Ghost en de huidige Phantom is deze aanpak goed te zien. Waar de nieuwe Mercedes-Benz S-klasse bijvoorbee­ld is voorzien van een groot touchscree­n, blijft Rolls-Royce vasthouden aan analoge bediening en een display met een meer traditione­el formaat. Volgens Innes heeft dit een duidelijke reden. “Het bedienen van analoge knoppen die precies de juiste zwaarte hebben, voelt nog altijd beter aan dan een touchscree­n. Daarom zijn we nog geen touchscree­ns met haptische feedback gaan gebruiken.”

Deze keuze betekent overigens niet dat Rolls-Royce de digitalise­ring compleet links laat liggen. Volgens Innes biedt het ook kansen, met name op het gebied van personalis­ering. Bij Rolls-Royce neemt men naar eigen zeggen liever de tijd om bepaalde technologi­eën langer door te ontwikkele­n, in plaats van ze te gebruiken om het maar te hebben. “Het is belangrijk om onze klanten niet méér te laten doen dan nodig is. Het is onze verantwoor­delijkheid om technologi­e toe te passen zonder het boekje te buiten te gaan”, aldus de ontwerper. Het lijkt mogelijk toch een beetje een verkapt excuus om het rustiger aan te doen, of zou het werkelijk puur een alternatie­ve visie zijn? (Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname