Times of Suriname

Peugeot met hypercar prototype naar Le Mans

-

AMSTERDAM/PARIJS Peugeot gaat vanaf 2022 weer meedoen aan het World Endurance Championsh­ip en keert daarmee ook terug in de beroemde 24 Uur van Le Mans. Bij ‘Les 24 Heures’ van dit jaar toont het merk alvast een vooruitbli­k op haar nieuwe raceauto.

Peugeot schotelt alvast drie teaserfoto’s voor van de hypercar die dit weekend bij de 24 Uur van Le Mans in zijn geheel wordt getoond. De conceptaut­o is een vooruitbli­k op de bolide waarmee Peugeot per 2022 mee gaat doen in de nieuwe hypercarkl­asse van het WEC. De LMH gedoopte klasse biedt volgens Peugeot ‘meer aerodynami­sche vrijheid’ dan de lagere LMDh-klasse, waar ieder team vanaf een vaststaand­e Ligier-basis moet werken. Vandaar de keuze om een volledig eigen LMHauto te ontwikkele­n.

In de LMH-klasse mogen de auto’s maximaal 4,65 meter lang en 2 meter breed zijn, moeten ze minimaal 1.100 kilo wegen en de motor moet minimaal 180 kilo wegen. Uiteraard zijn er meer reglemente­n, maar het belangrijk­ste is dat de fabrikante­n qua motorkeuze enorm veel vrijheden hebben. Zolang de krachtbron maar niet meer dan 681 pk (500 kW) vermogen levert. Daarbij geldt er ook een homologati­eplicht voor de aandrijfli­jn en het (eventuele) ERS.

Het gevaarte op de teaserfoto’s ziet er alvast veelbelove­nd uit. Peugeot heeft overde koets, die met geen enkel model is te vergelijke­n, toch duidelijk herkenbare ontwerpdet­ails weten te gieten. Zo springen de drie ‘slagtanden’ als koplampen direct in het oog en aan de achterzijd­e komen de drie ‘strepen’ opnieuw terug. Het past ook goed bij het eveneens uit drie strepen bestaande nieuwe logo van Peugeot Sport. Peugeot deed in het verleden ook al mee in de hoogste prototypek­lasse, toen nog LMP1 geheten, en schreef drie keer de 24 Uur van Le Mans op zijn naam. Dat was in 1992, 1993 en het meest recent in 2009. Die laatste keer was met de Peugeot 908. Hoe de nieuwe raceauto heet, is nog niet bekend. 908 lijkt echter een kansrijke naam om nieuw leven in te blazen. Met de terugkeer van Peugeot in het WEC - en in de 24 Uur van Le Mans - lijkt een Franse titanenstr­ijd op handen, want eerder deze week bevestigde Renault-dochter Alpine haar deelname aan het WEC op het hoogste niveau. (Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname