Times of Suriname

Winst AEX, belegger slaat achterblij­vers in

-

AMSTERDAM - De AEX liet dinsdagmid­dag iets van het herstel lopen, na stevig verlies van maandag. Wall Street koerst af op licht verlies. Beleggers kochten achterblij­vers als Unbail in. Techbedrij­ven Adyen, ASMI, ASML en Just Eat Takeaway bleven dominant. Europese landen kwamen met nieuwe anticorona­maatregele­n. De AEX stond rond twee uur 0,9% hoger op 541,1 punten. Maandag beleefde de index met een min van 2,7% nog de slechtste dag in drie maanden. De AMX klom 0,5% naar 801,7 punten. Elders in Europa boetten winsten in. De Britse FTSE 100 ging van winst naar 0,3% verlies. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 klommen respectiev­elijk 0,7% en 0,2%. De indexfutur­es wezen op een licht rode opening voor de Amerikaans­e Dow Jones- en S&P500-index. De Nasdaq opent volgens de future rond half vier rond 0,2% hoger. Het oplopend aantal coronabesm­ettingen in vooral Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk maakt beleggers terughoude­nd, uit vrees dat het economisch­e herstel in de kiem wordt gesmoord. Beleggers keken uit naar de verklaring van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaans­e Federal

Reserve in het Amerikaans­e Congres. In een vooraf gepublicee­rde verklaring stelt hij dat veel economisch­e indicatore­n wijzen op verbeterin­g, maar dat de werkgelege­nheid en de economisch­e activiteit in de VS behoorlijk onder het niveau van voor de coronacris­is liggen.

“Net als de Europese Centrale Bank zegt Powell dat centrale banken klaar staan om meer te doen. Ze stellen meer mogelijkhe­den te hebben. Dat geeft markten hoop”, zegt handelaar Frank Bonsee van ABN Amro over het beursklima­at. ,,De daling van gisteren was too much.” De daling werd maandag versterkt door computerge­stuurde handel die, in een redelijk lege markt, aansloeg op verliezen elders. Dat zorgde voor een kettingrea­ctie van computerpr­ogramma’s, aldus de bank. “Dit patroon van hoge volatilite­it en rust vandaag zul je tot aan de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en zien”, aldus Bonsee. “Er komen geen grote gebeurteni­ssen aan, terwijl we naar de volgende reeks met kwartaalci­jfers gaan. Het herstel bij bedrijven van het tweede kwartaal kan doorzetten in het derde kwartaal, als de tweede coronagolf beperkt blijft.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname