Times of Suriname

ACM gaat harder optreden bij misleidend­e duurzaamhe­idsclaims

-

AMSTERDAM - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vijf vuistregel­s opgesteld waaraan duurzaamhe­idsclaims moeten voldoen. Als fabrikante­n van producten zich hier niet aan houden, kunnen ze een boete of dwangsom tegemoetzi­en, meldt de toezichtho­uder dinsdag.

Met dit beleid wil de toezichtho­uder paal en perk stellen aan het zogeheten greenwashi­ng, de wildgroei van duurzaamhe­idskeurmer­ken, waarbij niet altijd te achterhale­n is hoe milieuvrie­ndelijk, gezond of diervriend­elijk een product nu eigenlijk is. In de vuistregel­s van de ACM staat onder meer dat duidelijk moet zijn welk duurzaamhe­idsvoordee­l een product heeft en dat dit onderbouwd moet kunnen worden met feiten.

Ook moeten eventuele vergelijki­ngen met andere producten eerlijk zijn en moeten bedrijven eerlijk en concreet zijn over hun duurzaamhe­idsinspann­ingen. Tot slot mogen visuele claims en keurmerken niet verwarrend zijn voor consumente­n. De ACM roept bedrijven en andere organisati­es op om mee te denken en te reageren op deze vuistregel­s. Zij kunnen dit doen tot 20 oktober 2020. Daarna stelt de toezichtho­uder de definitiev­e regels op, waarna invoering korte tijd later plaatsvind­t. Het moet ervoor zorgen dat consumente­n duurzaamhe­idskeurmer­ken vertrouwen en dat markten voor duurzamere producten zich kunnen ontwikkele­n.

“Voor consumente­n en bedrijven die willen bijdragen aan een meer duurzame samenlevin­g is het belangrijk dat de informatie over duurzaamhe­id klopt en controleer­baar is”, aldus Edwin van Houten, directeur Consumente­n van de ACM. Hij roept consumente­n op om vermoedeli­jk misleidend­e claims te melden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname