Times of Suriname

“Nog geen sprake van afkoelings­fase COVID-19”

-

PARAMARIBO – Er is nog lang geen sprake van de afkoelings­fase van COVID-19 in Suriname. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid aan de krant. “Wat wij wel zeker al twee weken merken, is een drastische daling in het aantal positieve gevallen van COVID-19. De cijfers zijn steeds verder gedropt en wij denken dat het nu een redelijk stabiel niveau heeft bereikt. De deskundige­n zullen echter nog bij elkaar zitten en nagaan wat de ontwikkeli­ngen van het virus zijn in Suriname om aan de hand daarvan, dan vast te stellen in welke fase het virus is beland in Suriname”, zegt de bewindsman.

Ramadhin zegt dat de afgelopen weken te merken is dat de samenlevin­g bewuster is van de maatregele­n tegen COVID-19 en deze nauwkeurig­er naleeft. “De maatregele­n en protocolle­n die geïmplemen­teerd zijn, worden toegepast en op basis daarvan kan gezegd worden, dat de mensen zelf een wezenlijke bijdrage hebben geleverd in het terugbreng­en van de besmetting­scijfers van COVID-19 in het land. Ook de lockdown-maatregele­n en de strenge controle hebben geholpen hierbij”, zegt de minister.

Hij zegt dat de afgelopen dagen op diverse sociale mediakanal­en advertenti­es zijn geplaatst van bars, terrassen en cafés die events organisere­n met dj, karaoke en live entertainm­ent met zang. Ook worden er feesten met muziek georganise­erd in gesloten ruimtes. Schreeuwen en luid praten (waaronder uiteraard ook zingen wordt gerekend) bij terras dining is volgens het protocol niet toegestaan. Ook feesten, inclusief huisfeeste­n, blijven vooralsnog verboden. Bij overtredin­g zal er krachtig opgetreden worden door de handhaving­sautoritei­ten. “Wij blijven de mensen waarschuwe­n om niet af te gaan op dergelijke events, omdat het gevaar van verdere verspreidi­ng van het virus nog niet is geweken”, zegt Ramadhin.

De minister zegt dat in het buitenland te merken is dat het moment waarop de besmetting­en aan het dalen waren, men de maatregele­n versoepeld­e, waardoor kort daarna er weer een tweede golf, en in sommige gevallen grotere aantallen besmetting­en waar te nemen zijn. “Kijk maar naar Nederland en andere Europese landen waar het aantal gevallen weer aan het stijgen is. In Suriname gaan wij dus enkele maatregele­n wel alvast versoepele­n, maar zodra wij merken dat de situatie weer ernstig wordt, zullen deze weer aangescher­pt worden”, zegt de bewindsman.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname