Times of Suriname

Brandweer verleent hulp zestien meldingen rukwinden

- De hevige onweersbui­en van zondagmidd­ag hebben op diverse plaatsen schade aangericht aan panden en gebouwen. Zo ligt een deel van het dak van het Soendar Singh Internaat der EBGS aan de Drambrande­rsgracht erbij. Daarbij is de inboedel beschadigd door de r

PARAMARIBO – De brandweer heeft zondag bij zestien meldingen van rukwinden hulp verleend. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat brandweerl­ieden van de verschille­nde brandweerp­osten moesten uitrukken om elkaar te assisteren.

De brandweer moest aan de Maystraat op drie adressen dekzeil plaatsen, omdat de zinkplaten van de daken waren weggewaaid. “De woningen zijn van een dekzeil voorzien en de mensen zijn ook geholpen bij het plaatsen ervan.”

Daarnaast moest de brandweer in de omgeving van de kruising Celenastra­at en Drambrande­rsgracht hulp verlenen, omdat de dakbedekki­ng van een woning was weggewaaid. Het huis zat onder water. De stroomkabe­ls begonnen reeds te vonken, waardoor de mensen het huis niet konden betreden. Medewerker­s van NV Energie Bedrijven Suriname moesten aan te pas komen.

Pinas zegt dat ook bij een handelszaa­k aan de Coesewijne­straat driekwart van het dak was losgerukt. De eigenaar vroeg de brandweer naar een ladder, omdat hij samen met anderen dit weer zou bevestigen.

Verder rukte de brandweer uit naar de Johan Adolf Pengel-, Anton de Kom-, Daniel Cotinostra­at en Verlengde Gemeneland­sweg. Er moest een dekzeil worden geplaatst voor bij de Kennedy Stichting. Rukwinden hebben hier onder andere zware schade aangericht aan het deel van het hoofdgebou­w van de stichting, de keuken van het internaat en een deel van de vergaderza­al. Ook blijkt dat een deel van de kleuterafd­eling van de Kennedysch­ool schade heeft opgelopen.

Voorts moest de brandweer een dekzeil plaatsen voor een pand in de omgeving van de kruising Oranjelaan en Dr Sophie Redmondstr­aat. Er zou ook een boom zijn omgevallen. De brandweer heeft daarbij een kettingzaa­g ter beschikkin­g gesteld. Aan de Verlengde Hoogestraa­t en Van Idsingastr­aat moesten personen geholpen worden met een dekzeil voor hun huis. Er hebben zich geen persoonlij­ke ongelukken voorgedaan. De brandweer heeft het werk in samenwerki­ng met het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing gedaan.

Tenslotte kwam een boom neer op een huis aan de Afi Jabastraat in Paramaribo. Ruben Brandon en zijn vrouw waren in hun huis aan het verpozen toen het onweer aanving. De vrouw des huizes was bezig de kleren te vouwen, terwijl haar echtgenoot zich opmaakte om zich tegoed te doen aan een warm bordje. Een pommerakbo­om van een belendend erf viel om door de harde windstoten en de drassige bodem en boorde zich met een hels kabaal door het dak van de familie Brandon. Een deel van de boom kwam neer op bank waar de heer Brandon nog net daarvoor gezeten had.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname