Times of Suriname

Tien patiënten met chartervlu­cht naar Colombia

-

PARAMARIBO - Een groep van tien patiënten en acht begeleider­s is zondag richting Colombia vertrokken voor medische behandelin­g. De groep vertrok omstreeks 11.00 uur met een speciaal door de regering gecharterd­e air ambulance. De behandelin­gen die zij zullen ondergaan, variëren van operaties voor aangeboren hartafwijk­ingen tot behandelin­gen aan diverse kankersoor­ten. Hoelang de mensen in Colombia zullen verblijven, is afhankelij­k van de behandelin­g en het verloop daarvan.

De uitzending­en naar Colombia worden sedert 2005 uitgevoerd, vanwege regionalis­ering van de medische uitzending­en en de sterk gestegen kosten voor medische behandelin­gen in Nederland. Vanwege de COVID-19-pandemie en het gesloten luchtruim wereldwijd was het vrijwel onmogelijk de uitzending­en uit te voeren. Dit bracht met zich mee dat patiënten veel langer dan gebruikeli­jk moesten wachten om uitgezonde­n te worden.

Op het moment dat een government-to-government aanvraag wel mogelijk was om het luchtruim van Colombia open te stellen op basis van humanitair­e redenen, heeft de regering daar meteen werk van gemaakt.

Het was niet mogelijk om de hele groep naar Colombia te vervoeren op de eerder geplande vlucht, die in samenwerki­ng met Seismic Company Group werd uitgevoerd. Vandaar dat minister Amar Ramadin van Volksgezon­dheid besloot een chartervlu­cht te organisere­n, zodat de behandelin­g toch tijdig voortgezet kan worden.

 ??  ?? De patiënten en begeleider­s voor vertrek naar Colombia.
De patiënten en begeleider­s voor vertrek naar Colombia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname