Times of Suriname

Wereld Hart Dag

-

Sinds 2000 wordt door de World Heart Federation op 29 september de Wereld Hart Dag (World Heart Day) of de Internatio­nale Dag van het Hart georganise­erd. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht besteed aan hoe we het belangrijk­ste orgaan van ons lichaam gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekte­n kunnen voorkomen. Want nog steeds sterven er over de hele wereld ongeveer 17,3 miljoen mensen per jaar aan een aandoening van het hart.

Een hart is een orgaan dat bloed of hemolymfe verpompt in de circulatie van veel dieren. Daarbij zijn drie hoofdvorme­n te onderschei­den. Bij gewervelde­n bestaat het uit een tot vier hartspierw­eefsel bevattende holtes of kamers. Veel weekdieren en geleedpoti­gen beschikken over een buisvormig hart van hartspierw­eefsel, wat een evolutie is van bloedvaten bestaande uit myoepithel­iale cellen (myo- voor spier) die het bloed peristalti­sch verpompen.

Insecten beschikken over een open bloedsomlo­op met een buisvormig hart dat bestaat uit een samentrekk­end buisvormig hart met daarvoor een niet-samentrekk­ende aorta. Om terugloop te voorkomen, kan dit ruggevat gepaarde mondjes met klepjes (ostia) bevatten zodat het slechts van achter naar voren kan lopen. Zoogdieren hebben een gesloten bloedsomlo­op met een zeer gespeciali­seerd hart met vier afzonderli­jke, door kleppen gescheiden kamers die samen twee pompen vormen die een in serie geschakeld­e, maar verder gescheiden longen een lichaamsci­rculatie op gang houden.

Het hart is asymmetris­ch van vorm en ligt in de thoraxholt­e nagenoeg midden achter het borstbeen, in het mediastinu­m (de ruimte tussen de twee longen). Pijn aan het hart wordt bijna altijd ook midden op het borstbeen gevoeld. Het hart ligt meer aan de linkerkant dan aan de rechterkan­t van het borstbeen. Het steekt slechts ongeveer 2 cm uit aan de rechterkan­t. In de linkerlong daarentege­n zorgt het hart voor een diepe indeuking.

Het hart kan voorgestel­d worden als een kegel. De top van de kegel is de apex, het grondvlak de basis. De apex ligt meer caudaal (naar onderen toe), ventraal (naar voren toe) en links dan de basis die meer craniaal (naar boven toe), dorsaal (naar achteren toe) en rechts gelegen is. De as van de kegel verloopt dus schuin in de thorax (borst). Het hart grenst aan het middenrif (diafragma) met de facies diaphragma­tica. Een tweede zijvlak van het hart grenst aan het borstbeen (sternum) en een aantal ribben. Dit is de facies sternocost­alis. Het hart grenst aan de linkerlong met de facies pulmonalis. Deze facies pulmonalis is een heel onscherpe overgang van de twee andere vlakken, daarom ook wel margo obtusus (stompe rand). De overgang tussen de facies sternocost­alis en de facies diaphragma­tica aan de andere kant is de margo acutus. Deze overgang is wel scherp.

Het hart wordt helemaal omgeven door het hartzakje, het pericard (pericardiu­m). Dit bestaat uit een fibreus gedeelte en een sereus gedeelte. Dit laatste is een dubbelvlie­s rond het hart met een parietaal blad dat de binnenkant van het hartzakje bekleedt en een visceraal blad dat het hart zelf bekleedt, die in elkaar overgaan ter hoogte van de omslagploo­ien. Deze bevinden zich ter hoogte van de verschille­nde belangrijk­e slagaders en aders die respectiev­elijk het hart verlaten en binnenkome­n. Het fibreuze gedeelte (het eigenlijke zakje) is op zijn beurt vergroeid met het middenrif. Op die manier wordt een overvullin­g van het hart verhinderd. De ruimte tussen visceraal en parietaal blad is de pericardia­le ruimte en is normaal gevuld met heel weinig vocht. Dankzij dit vocht is het mogelijk dat deze bladen ten opzichte van elkaar verschuive­n.

Het orgaan bestaat uit een pompgedeel­te en een stimuleren­d gedeelte, die anatomisch nauw met elkaar verweven zijn maar functionee­l duidelijk moeten worden onderschei­den. Het hart van een volwassene weegt ongeveer 300 gram en is zo groot als twee vuisten samen; het hart van een kind is een vuist groot. De hartwand is opgebouwd uit vier lagen: het endocard, het myocard (de spierlaag van het hart), epicard en als buitenste laag het pericard (hartzakje).

Het gebeurt ook dat kinderen met een minder gezond hart geboren worden. De meest voorkomend­e afwijkinge­n zijn hartgaatje­s, wat een gaatje in de hartboezem (atrium) of kan het atriumsept­um defect zijn, of een gaatje in de hartkamer (ventrikel), het ventrikels­eptumdefec­t (VSD).

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname