Times of Suriname

Kabinet overweegt steviger pakket coronamaat­regelen

-

DEN HAAG - Maximaal vier mensen thuis op bezoek, niet meer dan 30 mensen binnen bij elkaar en maximaal 50 buiten, geen toeschouwe­rs meer bij sportwedst­rijden en horeca om tien uur ’s avonds dicht: het kabinet overweegt landelijk stevig ingrijpen om het oplaaiende coronaviru­s te beteugelen.

Premier Rutte en coronamini­ster De Jonge willen tijdens de persconfer­entie een flink aantal landelijke maatregele­n bekendmake­n. Dat melden Haagse bronnen. Op tafel ligt een flink aantal opties. Zo wil het kabinet dat mensen nog maximaal vier mensen op bezoek krijgen. Er gaat een streep door het publiek bij sportwedst­rijden. Dat geldt voor het betaald voetbal, maar ook voor amateurwed­strijden.

Daarnaast wordt er gesproken over flinke beperkinge­n voor de horeca. Er mogen nog maximaal 30 mensen naar binnen mogen, met een maximum van vier mensen aan een tafel. Vanaf 9 uur ’s avonds mogen er geen nieuwe bezoekers meer naar binnen en om tien uur moeten de deuren sluiten. Burgemeest­ers mogen wel uitzonderi­ngen geven, bijvoorbee­ld voor poppodia. Buiten mogen maximaal 50 mensen bij elkaar komen. Daarnaast denkt het kabinet nog aan verplicht een winkelwage­n mee in de supermarkt, aparte winkeltijd­en voor kwetsbare groepen en strengere handhaving op het thuiswerke­n. Werkgevers die te veel mensen op kantoor laten werken kunnen voor straf veertien dagen gesloten worden.

Speciale aandacht is er voor de grote steden waar het aantal coronabesm­ettingen alarmerend hoog is. Wie van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wil reizen, mag dat alleen nog doen als het echt noodzakeli­jk is, zo is het plan. Voor ’vitale sectoren’ komt een uitzonderi­ng. Voor locaties met een grote doorstroom, zoals musea en dierentuin­en gaat mogelijk een reserverin­gsplicht gelden, met vaste tijdvakken. Voor contactber­oepen, zoals kappers en fysiothera­peuten, moet een registrati­eplicht gelden, zodat bij een besmetting achteraf makkelijke­r de bron is te achterhale­n. Het kabinet overlegt maandag nog met de voorzitter­s van de veiligheid­sregio’s om de maatregele­n af te stemmen. Die moeten dan vanaf dinsdagavo­nd ingaan. Het doel is volgens bronnen dat mensen de komende drie weken flink minder sociale contacten hebben, zodat een nieuwe lockdown niet nodig is. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname