Times of Suriname

Richard de Mos: ‘Verkiezing­sprogramma past niet bij democratie’

-

DEN HAAG - Code Oranje wil met Richard de Mos als lijsttrekk­er de Tweede Kamer in. “Met Code Oranje willen wij de democratie vernieuwen”, legde De Mos gisteren uit tijdens een persconfer­entie. Strafrecht­advocaat Peter Plasman staat op nummer twee van de lijst.

Code Oranje deed eerder mee aan de Provincial­e Statenverk­iezingen, maar veroverde geen zetel. Waarnemend burgemeest­er Bert Blase van Heerhugowa­ard, die eerder openlijk sollicitee­rde voor het Haagse burgemeest­erschap, is initiatief­nemer van de beweging.

“We komen dit najaar met een conceptage­nda die wij met technologi­sche toepassing­en, zoals apps, willen voorleggen aan de hele bevolking. Daarna gaan wij de boer op met de agenda”, stelt De Mos. “Een dichtgetim­merd verkiezing­sprogramma past niet in een democratie”, vult Blase aan.

Zaken waar de partij zich sterk voor wil maken zijn onder meer het bindend referendum, burgertopp­en en burgerbegr­otingen. “Bij grote thema’s moet het volk worden geraadplee­gd. Denk aan zaken als kernenergi­e en corona”, zegt De Mos.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 46 procent van de ondervraag­den ruimte ziet voor een nieuwe politieke beweging als Code Oranje. Zeven procent overweegt tijdens de Tweede Kamerverki­ezingen te stemmen op de partij, blijkt uit de peiling. “We zijn niet links en niet rechts”, meldde Plasman. “Van die etiquette moeten we af: we moeten het met zijn allen doen.”

De verdenking­en rondom de corruptiez­aak die nog in volle gang is vormden voor hem en zijn partijgeno­ten geen belemmerin­g om volop in te zetten op een landelijke beweging. “Ik geloof heilig in mijn eigen onschuld. Bovendien wil ik niet stilzitten, want politiek is mijn lust en leven. Mocht ik toch veroordeel­d worden, dan trek ik mij terug uit de beweging, maar ik ga ervan uit dat het OM de beschuldig­ingen gaat heroverweg­en.”

Plasman is ook de advocaat van De Mos in de corruptiez­aak. “Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen”, stelt Plasman. De twee zijn nog in beraad over de voortgang van hun relatie als client en raadsman. Binnenkort wordt hier een knoop over doorgehakt.

De voornaamst­e beweegrede­n van Plasman om fulltime de politiek in te willen is ’bezorgdhei­d om de rechtsstaa­t’. “Ik heb het idee dat ik in de Tweede Kamer veel meer kan bereiken.” Plasman somt zaken op als sneller duidelijkh­eid over de toekomst van asielzoeke­rs, gebrek aan capaciteit op politiebur­eaus om aangiften van strafbare feiten te verwerken en 50.000 strafzaken die op de plank liggen. “Dit tast het vertrouwen van de burger in de rechtsstaa­t aan.”

De komende weken worden meer namen bekendgema­akt die op de lijst komen van Code Oranje. “Dat wordt een breed pluimage aan personen, waaronder krachtige vrouwen die hun sporen hebben verdiend”, aldus Plasman. (De Telegraaf)

 ??  ?? Richard de Mos en Peter Plasman. (Foto: De Telegraaf)
Richard de Mos en Peter Plasman. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname