Times of Suriname

Tot twaalf jaar cel geëist tegen top van criminele organisati­e ‘No Surrender’

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft gisteren celstraffe­n geëist tegen onder anderen Henk Kuipers en Klaas Otto. De mannen gaven leiding aan de inmiddels verboden motorclub No Surrender, die volgens justitie beschouwd moet worden als een criminele organisati­e. Otto, Kuipers, Theo ten V. en Rico R. vormden volgens het OM in verschille­nde periodes de hoogste leiding binnen No Surrender. In die hoedanighe­id zouden zij zich schuldig hebben gemaakt internatio­nale drugshande­l, geweld en vermogensd­elicten.

Tegen oprichter Klaas Otto werd drie jaar geëist. Bij Ten V. en Rico R. gaat het om celstraffe­n van respectiev­elijk zes en vier jaar.

De eis tegen Kuipers is een celstraf van twaalf jaar. Deze eis valt hoger uit dan bij de andere verdachten omdat hij eveneens verantwoor­delijk zou zijn voor mishandeli­ng, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. De 56-jarige man zou hiervoor gebruik hebben gemaakt van zijn lidmaatsch­ap van ‘No Surrender’ en de afschrikke­nde werking die van de club uitgaat.

Het OM zegt hiervoor bewijs te hebben in de vorm van afgeluiste­rde gesprekken. “De houding van de verdachten rond het geweld is beschamend”, lichtte de officier van justitie toe. “Talloze keren is te horen hoe er wordt gelachen om het geweld, om het letsel, en gevierd wordt hoe iemand weer is afgetuigd.” De politie kon meeluister­en met de gesprekken dankzij afluistera­pparatuur in het voormalig clubhuis van ‘No Surrender’ in Emmen. Op de fragmenten zou ook te horen zijn dat er veelvuldig drugs werd gebruikt in het clubhuis. In oktober krijgen de advocaten het woord. Wanneer de uitspraak volgt is nog niet bekend. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname