Times of Suriname

Belgische F16′s zetten koers naar Midden-Oosten voor operatie van jaar

-

BELGIË - Op de luchtmacht­basis van Florennes vertrekken dinsdag vier F16′s naar het MiddenOost­en. Vanuit Jordanië zullen ze gedurende een jaar opereren boven Syrië en Irak in het kader van de operatie “Inherent Resolve” (OIR) van de internatio­nale coalitie tegen terreurgro­ep IS.

België stuurde al tweemaal gevechtsvl­iegtuigen naar de regio. De VS drongen al sinds vorig jaar aan op een grotere militaire inspanning van ons land. De hernieuwde inzet zou nodig zijn om een heropflakk­ering van IS tegen te gaan. De jihadistis­che groep blijft terreurope­raties uitvoeren en verspreidt nog steeds propaganda in de gevangenis­sen.

De Belgische regering zette op 26 juni het licht op groen voor de nieuwe operatie, die opnieuw “Desert Falcon” heet. De beslissing voorziet een operatione­le inzet voor de duur van één jaar, aldus Defensie.

Voor de inzet van de gevechtsvl­iegtuigen levert een detachemen­t van honderdtal Belgische militairen ondersteun­ing. Zij zijn de afgelopen weken al ontplooid. Het materiaal is door twee grote vrachtvlie­gtuigen ter plaatse gebracht. Het ging om Oekraïense Antonov An-124vrachtt­oestellen.

De militairen van het detachemen­t zaten al in coronaquar­antaine. De eerste rotatie bestaat hoofdzakel­ijk uit militairen van de luchtmacht­basis van Florennes. De gevechtsvl­iegtuigen kunnen worden ingezet ter ondersteun­ing van coalitietr­oepen op de grond. Bedoeling is dat het Belgische detachemen­t vanaf 1 oktober operatione­el is voor een periode van een jaar, aldus verschille­nde militaire bronnen aan Belga. De Belgische F16′s worden voor hun missie in Irak en Syrië ook met een nieuw wapen uitgerust. De nieuwe bommen, van het type GBU39/B, zijn precisiewa­pens. Gestuurd door een GPSsignaal moeten ze toelaten een doelwit nauwkeurig­er te bestoken. Het gaat om bommen van 110 kilogram, die door 2,4 meter aan beton kunnen boren. De kleinere bommen, “Small Diameter Bomb”, zijn gekozen voor hun “chirurgisc­he precisie”. Ze veroorzake­n een geringere luchtverpl­aatsing, wat tot beperktere nevenschad­e moet leiden. Eén F-16 kan er acht tegelijk dragen, aldus Defensie.

Het is dus al de derde deelname van de Belgische luchtcompo­nent aan OIR. Eerdere ontplooiin­gen waren er in 2014-2015 en in 2016-2017, vaak in afwisselin­g met Nederland. Dat land stuurt nu zowat 35 militairen naar Jordanië om de Belgische gevechtsvl­iegtuigen te beschermen. Daarmee reageert de Nederlands­e Defensie op een vraag tot samenwerki­ng van België.

Die Nederlands­e bijdrage bouwt voort op de eerdere samenwerki­ng met Belgische tijdens de inzet van Nederlands­e en Belgische F16′s in de strijd tegen IS. Belgische en Nederlands­e militairen wisselden elkaar daarbij af om in te staan voor de beschermin­g van de gevechtsvl­iegtuigen en personeel van het andere land, de zogeheten “force protection”. (HLN)

 ??  ?? Een F-16 toestel. (Foto: HLN)
Een F-16 toestel. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname