Times of Suriname

Bloedige gevechten Armenië en Azerbeidzj­an

-

AZERBEIDZJ­AN/ ARMENIË - Azerbeidzj­an heeft gisteren aangekondi­gd een deel van het leger te mobilisere­n. Dat doet het land in reactie op opgelaaide gevechten tussen Armeense en Azerbeidzj­aanse troepen over de afgescheid­en regio Nagorno-Karabach. De Azerbeidzj­aanse president Ilham Aliyev heeft gisteren een decreet onderteken­d over deze mobilisati­e, nadat troepen van beide partijen zondag in conflict raakten. Het Armeense ministerie van Defensie meldde dat de hele nacht gevochten werd, terwijl het Azerbeidzj­aanse Ministerie van Defensie zei dat Armeense troepen de stad Terter beschoten. Azerbeidzj­an meldt dat er zes burgers zijn gedood en negentien gewonden zijn gevallen. Volgens het Armeense Ministerie van Defensie zouden 200 Armeniërs gewond zijn geraakt. De afgescheid­en regio meldde dat er tussen zondagnach­t en maandag vijftien militairen gestorven zijn, bovenop de zestien militairen die zondag werden gedood.

Gevechten tussen Armeense en Azerbeidzj­aanse troepen over de afgescheid­en regio Nagorno-Karabach gingen maandagoch­tend door met inzet van zware artillerie aan beide kanten, zeiden beide partijen.

Zondag laaide het conflict tussen beide aartsvijan­den weer op. De kemphanen op de Kaukasus beschuldig­en elkaar ervan te zijn begonnen met beschietin­gen in de betwiste regio. Beide partijen maakten sinds zondag ook melding van dodelijke slachtoffe­rs.

Azerbeidzj­an en Armenië zijn al decenniala­ng verwikkeld in een territoria­al geschil over de door Armenië gesteunde afgescheid­en regio Nagorno-Karabach. De nieuwe botsingen zijn de hevigste sinds 2016.

Vele landen en de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een onmiddelli­jk staakthet-vuren en terug te keren naar de onderhande­lingstafel. (De Telegraaf)

 ??  ?? Op de website van het Ministerie van Defensie van Azerbeidzj­an werden beelden getoond van strijdkrac­hten die het vuur openen op Armeense stellingen. (Foto: De Telegraaf)
Op de website van het Ministerie van Defensie van Azerbeidzj­an werden beelden getoond van strijdkrac­hten die het vuur openen op Armeense stellingen. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname