Times of Suriname

Trump betaalde in 2016 750 dollar aan belasting

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump betaalde slechts 750 dollar aan inkomstenb­elasting in 2016, het jaar dat hij de presidents­verkiezing­en won. Dat meldt The New York Times. De krant heeft inzage gekregen in zijn belastinga­angiftes over de afgelopen twintig jaar.

In 2017 droeg Trump ook 750 dollar af aan de fiscus. In tien van de afgelopen vijftien jaar betaalde hij helemaal geen inkomstenb­elasting omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen. Amerikaans­e presidente­n zijn niet verplicht details over hun persoonlij­ke financiën vrij te geven, maar sinds Richard Nixon heeft iedere president dat wel gedaan. Trump heeft met die traditie gebroken door zijn aangiftes niet te openbaren, een lange strijd daarover te voeren bij rechtbanke­n en speculatie aan te wakkeren over wat er instaat.

Zijn belastinga­angiftes waren een belangrijk gesprekson­derwerp tijdens de verkiezing­en in 2016, gedurende zijn presidents­chap en zijn dat ook nu weer in de periode voorafgaan­d aan de presidents­verkiezing­en op 3 november. De New York Times stelt dat de belastingg­egevens die de krant heeft gezien “een routekaart met onthulling­en biedt met aftrekpost­en zoals de kosten voor een strafrecht­advocaat en een landhuis dat wordt gebruikt als gezinsverb­lijf tot een volledige opgave van de miljoenen dollars die hij kreeg van de Miss Universeve­rkiezing in 2013 in Moskou.”

De gegevens “onthullen de holheid, maar ook de tovenarij, achter het beeld van de selfmade miljardair”, aldus de krant.

Trump noemde het bericht van The New York Times tijdens een persconfer­entie in het Witte Huis “totaal nepnieuws.” Alan Garten, een advocaat van Trump, vertelde The New York Times in een reactie dat “president Trump in het afgelopen decennium tientallen miljoenen dollars aan persoonlij­ke belastinge­n heeft betaald aan de federale overheid, waaronder miljoenen aan persoonlij­ke belastinge­n sinds de aankondigi­ng van zijn kandidatuu­r in 2015.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname