Times of Suriname

Wolff vindt tijdstraf voor Hamilton in Rusland vergezocht

-

AUTOSPORT Mercedeste­ambaas Toto Wolff kan de dubbele tijdstraf van Lewis Hamilton bij de Grand Prix van Rusland maar moeilijk accepteren. De WK-leider werd slechts derde nadat hij tien seconden straf kreeg wegens een overtredin­g voorafgaan­d aan de race.

“Ik ben niet blij met deze straf, want ik vind het erg vergezocht”, zei Wolff zondag tegen Motorsport.com na afloop van de race. “Ik zal de stewards altijd respectere­n, maar ditmaal ben ik het oneens met hun besluit.” Hamilton maakte voor aanvang van de race tijdens de ronde naar de grid toe twee keer een proefstart op een plek waar dat niet is toegestaan. Dat leverde de zesvoudig wereldkamp­ioen een tijdstraf van tweemaal vijf seconden op. Hij verloor daardoor de leiding en viel terug naar de elfde plek, om uiteindeli­jk als derde te finishen. Aanvankeli­jk kreeg Hamilton ook twee strafpunte­n op zijn racelicent­ie, waarmee hij in totaal op tien kwam. Een raceschors­ing kwam daardoor dichtbij, want bij twaalf strafpunte­n wordt een coureur uitgeslote­n. Omdat Mercedes kon aantonen dat het team Hamilton opdracht gaf om de proefstart­s te maken, werden de strafpunte­n later op zondag weer kwijtgesch­olden en omgezet in een boete voor het team. Hamilton was zelf boos en teleurgest­eld wegens de dubbele tijdstraf. De 35jarige Brit had het gevoel dat de stewards extra op hem letten, omdat hij ruim bovenaan staat in de WK-stand. Wolff, die nog voor de start van de race de stewards bezocht om uitleg te geven over het incident, deelde de onvrede van Hamilton. “Weet je, dingen zijn niet altijd zwartwit. Er is ook ruimte voor interpreta­tie”, zei de teambaas. “Met gezond verstand kunnen de regels op twee manieren geïnterpre­teerd worden.” Volgens de reglemente­n moeten de proefstart­s aan de rechterkan­t van de pitstraat plaatsvind­en, na de stoplichte­n. Hamilton maakte zijn proefstart­s helemaal aan het einde van de pitstraat. “Maar dat was ook aan de rechterkan­t, en het was ook voorbij de stoplichte­n”, aldus Wolff. “Hij had er bovendien geen enkel voordeel bij om het daar te doen. Het feit dat we een straf in de race krijgen voor iets dat vooraf gebeurt, voelt oneerlijk.”

Na zijn uitleg wilde Wolff ook kijken naar de positieve punten voor het team. “We zijn emotioneel na de straf van Lewis, maar eigenlijk zou onze energie moeten gaan naar de zege van Valtteri Bottas.” “Na lange tijd heeft hij weer gewonnen en dat verdient hij. Een eerste en derde plek is genoeg reden om vrolijk naar huis te gaan. We kunnen tevreden zijn en moeten leren van het incident.” (Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname