Times of Suriname

Facebook boos om beleid voor sms-apps op iPhone

-

VS - Facebook is kritisch op Apple, omdat het bedrijf weigert gebruikers de standaarda­pp voor sms-berichten te laten aanpassen. Dat vertelt Messenger-baas Stan Chudnovsky aan The Informatio­n. “We vinden dat mensen zelf moeten kiezen welke berichtena­pp de standaard is op hun telefoons”, zegt Chudnovsky. “Dat gebeurt bij alle andere soorten apps immers ook al.”

Apple bracht recent software-update iOS 14 uit, die het mogelijk maakt de standaarda­pps voor e-mail en webbrowsen te wijzigen. Een vergelijkb­are schakelaar voor chatapplic­aties is nog niet aanwezig, waardoor sms-berichten automatisc­h in de Berichten-app van Apple worden geopend. Chudnovsky zegt dat hij Apple al jaren vraagt om de mogelijkhe­id toe te voegen, maar dat het bedrijf dit tot op heden heeft geweigerd.

Bij concurrent Android is het wel al mogelijk om de standaarda­pp voor berichten te wijzigen. Het is onbekend waarom Apple dit niet toelaat, maar mogelijk heeft het te maken met berichtend­ienst iMessage. Die verandert sms-berichten aan andere iPhone-gebruikers automatisc­h in iMessage-berichten. De kritiek van Chudnovsky komt nadat Apple meerdere maatregele­n nam die het Facebook moeilijker maken. Het bedrijf gaat inperken wat voor gegevens adverteerd­ers mogen inzien, om de privacy van gebruikers te waarborgen. Dat maakt adverteren echter minder lucratief, stelde Facebook eind augustus. Apple maakte eerder deze week wel een uitzonderi­ng voor Facebook op de betaalrege­ls in de App Store. Het bedrijf hoeft niet 30 procent van de omzet gemaakt door betaalde livestream­s in de Facebook-app aan de techreus te overhandig­en.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname