Times of Suriname

Tata Steel stelselmat­ig financieel afgeroomd door moederbedr­ijf

-

BOMBAY/AMSTERDAM Tata Steel in IJmuiden wordt door zijn Indiase moederbedr­ijf al jaren financieel afgeroomd. Dat schreef het Noordholla­nds Dagblad zaterdag na bestuderin­g van jaarversla­gen van het staalbedri­jf.

Zo koopt Tata Steel IJmuiden, het voormalige Hoogovens, steenkool en ijzererts in bij een zusterbedr­ijf in Singapore voor een zeer hoge prijs. Het bedrijf in Singapore kocht in een recent boekjaar grondstoff­en in voor 1,9 miljard euro en verkocht dit voor 3,9 miljard aan Tata Steel IJmuiden. In de loop van de jaren zou het NoordHolla­ndse bedrijf, dat sinds 2007 in handen is van de Indiase staalprodu­cent Tata Steel, daardoor ruim 20 miljard euro te veel hebben betaald voor de grondstoff­en. Tata Steel IJmuiden laat in een reactie aan de krant weten dat het echter gaat om marktconfo­rme tarieven. Daarnaast snijdt het bedrijf regelmatig in het personeels­bestand, terwijl in dezelfde periode het aantal managers juist groeide. In de afgelopen negen jaar zouden de managers in totaal 45 miljoen euro aan bonussen hebben ontvangen. Tata Steel IJmuiden schrijft in een reactie hierop dat er sprake is van een ‘zorgvuldig’ beloningsb­eleid en dat het hierover verantwoor­ding aflegt aan de ondernemin­gsraad.

De banen van medewerker­s staan echter al geruime tijd onder druk. Al voor de coronacris­is moest worden bezuinigd op personeel. Door de uitbraak van COVID19 werden problemen nog groter, vooral doordat autofabrie­ken stil kwamen te liggen. Deze fabrieken zijn belangrijk­e klanten van het bedrijf. Vóór de zomer werd er gestaakt bij Tata Steel IJmuiden. Uiteindeli­jk kwamen de bedrijfsle­iding en vakbonden tot een akkoord, waarmee het verdwijnen van zo’n duizend arbeidspla­atsen voorlopig van de baan is.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname