Times of Suriname

Van Dissel: gedrag van grootste belang voor terugdring­en corona

-

DEN HAAG - RIVM-baas Jaap van Dissel heeft er vertrouwen in dat het extra pakket aan coronamaat­regelen werkt om het aantal nieuwe besmetting­en tegen te gaan. Maar hij benadrukte tijdens een briefing in de Tweede Kamer dat hij niet zeker weet of het voldoende zal zijn, omdat veel afhangt van het gedrag van mensen om de maatregele­n op te volgen. Gedrag is volgens hem het belangrijk­ste onderdeel, maar juist dat is niet op voorhand in te schatten. Zo zijn sommige maatregele­n niet te handhaven door de overheid, zoals het beperkt ontvangen van bezoek thuis, zei hij. Het gaat erom dat mensen hun gedrag zelf aanpassen, vanuit een solidarite­itsgevoel, zei Van Dissel. Het nieuwe pakket maatregele­n is erop gericht om het zogeheten reproducti­egetal R onder de 1 te krijgen, het streefgeta­l is 0,9. Dan geven elke 100 besmette mensen het nog aan 90 mensen door, waardoor het virus langzaam uitdooft. De afgelopen weken schommelde deze waarde rond de 1,3 - 1,4. Met dat reproducti­egetal verdubbelt het aantal besmetting­en elke zeven tot tien dagen.

In de huidige situatie duurt het met de nieuwe maatregele­n ongeveer drie weken, voordat te zien is dat het reproducti­egetal onder de 1 zou kunnen komen, aldus Van Dissel. Het is in dat kader vooral belangrijk dat mensen met klachten, hoe licht die ook zijn, thuisblijv­en en zich laten testen. En dat ze ook in isolatie gaan na een positieve test, zei Van Dissel.

Van Dissel is voorzitter van het ‘Outbreak Management Team’ (OMT) met deskundige­n, dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronaviru­s. Hij wilde inhoudelij­k niet ingaan op een vraag van de SP. Kamerlid Maarten Hijink wilde weten of het kabinet voorbij ging aan het advies van het OMT om nu meer extra maatregele­n te nemen, waar de Volkskrant over bericht. Dat wil Van Dissel eerst binnen het OMT bespreken.

Wel wees hij er na de briefing op dat het prima is dat de overheid zelf met een advies komt. Bijvoorbee­ld het dragen van mondkapjes in winkels in de ernstigste regio’s. “Eerder is er advisering geweest waarbij een net iets ander besluit is genomen. Dat is gewoon hoe het werkt. Het gaat er niet om of ik dat advies specifiek steun. Het gaat erom wat besloten is en wat we met zijn allen moeten doen.”

Het OMT komt nog met een nieuw advies over het dragen van mondkapjes. Van Dissel wil daar niet op vooruitlop­en. “Er is blijkbaar onzekerhei­d en onduidelij­kheid over het effect van het gebruik. Het is goed om dat weg te nemen. We komen er met helder advies over”, aldus Van Dissel.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname