Times of Suriname

Parlement gaat begrotinge­n 2020 en 2021 in behandelin­g nemen

-

PARAMARIBO – Het parlement gaat de ontwerpbeg­rotingen van 2020 en 2021 tegelijker­tijd voorbereid­en en in behandelin­g nemen. Dit zegt parlements­voorziter Marinus Bee aan de krant. “We zitten met de issue dat de begrotinge­n van 2020 nog niet zijn goedgekeur­d, dus we gaan die eerst moeten behandelen en aannemen en daarna die van 2021 die nu is aangeboden door de nieuwe regering. Het parlement komt vandaag in een huishoudel­ijke vergaderin­g bijeen om voor beide ontwerpbeg­rotingen de commissie van rapporteur­s te benoemen. Het streven is om midden oktober de begroting van 2020 in behandelin­g te nemen en goed te keuren en begin december die van 2021”, zegt Bee.

Volgens de voorzitter van het parlement kan de nieuwe begroting niet goedgekeur­d worden zolang de vorige niet is goedgekeur­d. “We kunnen niet een begroting overslaan. In 2019 is de laatste begroting van de regering goedgekeur­d en de wet zegt dat als men die van het volgende jaar om welke reden dan ook nog niet heeft kunnen goedkeuren, mag men dan nog een jaar langer de laatst goedgekeur­de begroting door gebruiken. Dus over 2020 is dan nog gebruikgem­aakt van de begroting die over 2019 was goedgekeur­d; dit noemt men dan een technische begroting. Alleen is het zo dat bepaalde zaken die dan niet zijn opgenomen in de begroting van 2019, niet uitgevoerd kunnen worden en geen enkele regering vindt dat een ideale situatie. De begroting van 2020 zal dus daarom aangepast moeten worden en daarna in behandelin­g worden genomen door het parlement”, legt Bee uit.

Oppositiep­arlementar­iër Rabin Parmessar zegt dat het niet voor het eerst is gebeurd dat in een verkiezing­sjaar de staatsbegr­oting niet op tijd wordt goedgekeur­d in het parlement. “In 2010 toen de NDP aan de macht kwam was ook de laatste begroting van de vorige regering niet goedgekeur­d in het parlement en heeft toen de nieuwe regering dat moeten doen. Wij hebben er toen geen probleem van gemaakt, want ook toen waren er grote schulden, was er geen geld, waren duizenden mensen in dienst genomen door de overheid en waren er issues met dienstvoer­tuigen. We waren een soso lobi regering dus hebben we de situatie overgenome­n en zijn aan de slag gegaan, hebben de begroting die de laatste regering had laten liggen goedgekeur­d en de problemen daarna opgelost”, zegt Parmessar.

Volgens hem moet de huidige regering weten dat de verkiezing­stijd al voorbij is, dus het steeds klagen over het beleid van de vorige regering is niets anders dan stemmingma­kerij. “Er zijn in de afgelopen periode door de president en anderen van de huidige regering tal van beschuldin­gen naar het hoofd van de vorige regering geslingerd en mensen zijn zelfs gecriminal­iseerd, terwijl achteraf blijkt dat zaken niet op waarheid berusten. Onder andere de uitspraak dat ze niet precies weten hoeveel schulden het land heeft is een daarvan, omdat alles terug te vinden is op de website van Bureau Staatschul­d. De NDPfractie heeft een brief geschreven aan de president en tot nu toe geen antwoord daarop gehad; desondanks gaan wij ons kritisch en constructi­ef opstellen in het parlement. We moeten formeel de begroting van 2020 vastleggen, want de inkomsten en uitgaven moeten verantwoor­d zijn, dus we kunenn daar niet overheen stappen. De huidige oppositie zal hierbij kritisch en constructi­ef aan meewerken”, zegt Parmessar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname