Times of Suriname

Communicat­ie doorslagge­vend voor besluitvor­mingsproce­ssen

-

PARAMARIBO – De durf om besluiten te nemen over maatschapp­elijke vraagstukk­en op diverse niveaus vraagt om doelgerich­te communicat­ie. Communicat­ie die is afgestemd op het doel, de doelgroep en de resultaten die er geboekt kunnen worden. Op basis hiervan worden organisati­eprocessen ingericht en kunnen vraagstukk­en transparan­t worden weergegeve­n voor de betrokkene­n.

De wijze waarop doelgerich­te communicat­ie wordt ontwikkeld, is deels afhankelij­k van de identiteit van personen, organisati­es en naties. In Suriname worden er sinds 2016 diverse congressen, seminars en bootcamps georganise­erd om communicat­ie breder op de agenda te plaatsen. Jaarlijks worden ook de communicat­ie awards in diverse categorieë­n uitgereikt. Het toepassen van intercultu­rele communicat­ie blijft een uitdaging in onze multicultu­rele samenlevin­g.

Het bereiken van de diverse culturele groepen in ons land vraagt namelijk om een specifieke en doortasten­de aanpak. Continue dataverzam­eling en analyses zijn noodzakeli­jk als er transparan­t en doelgerich­t met deze groepen wordt gecommunic­eerd. Communicat­ie op basis van statistiek­en en gefundeerd­e benadering­en. Een positieve weerspiege­ling van de eigen identiteit speelt hierbij ook een cruciale rol. Dit geeft verder invulling aan de wijze waarop er snel en adequaat wordt omgegaan met organisati­eprocessen die de communicat­ieaanpak ondersteun­en.

IK BEN, een communicat­ieboek dat meer verdieping brengt in de persoonlij­ke processen die een rol spelen bij communicat­ie, is dinsdag gelanceerd in boekhandel Vaco. Het bewustzijn over de eigen communicat­iestijl is bepalend voor het tot stand brengen van connecties op diverse niveaus. Ook bij besluitvor­mingsproce­ssen. IK BEN, geschreven door Angela van der Kooye, biedt handvatten om communicat­ieprocesse­n te transforme­ren op diverse niveaus. Bij de lancering waren diverse hoogwaardi­gheidsbekl­eders aanwezig, onder wie een vertegenwo­ordiger van de president van ons land.

Transparan­t communicer­en is een verantwoor­delijkheid die start bij elk individu in ons land en vraagt om meer zelfreflec­tie en durf om vraagstukk­en aan de kaak te stellen en initiatiev­en te nemen voor duurzame oplossinge­n op micro en macro niveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname