Times of Suriname

Ministers van Volksgezon­dheid verbinden zich tot duurzame acties

-

Washington DC - De Amerika’s zullen hoogstwaar­schijnlijk te maken krijgen met terugkeren­de epidemisch­e golven en uitbraken van COVID-19, afgewissel­d met perioden van transmissi­e op laag niveau in de komende 24 maanden, in afwachting op een betrouwbaa­r vaccin. Dit zegt de PAHO in haar laatste rapport.

Ministers van Volksgezon­dheid uit de Amerika’s hebben daarom de Pan American Health Organizati­on (PAHO) gevraagd om hen te blijven ondersteun­en in hun strijd tegen het virus. In een resolutie die tijdens een virtuele sessie werd aangenomen, verzochten de landen dat PAHO-directeur Carissa F. Etienne de lidstaten technische samenwerki­ng blijft bieden en het delen van ervaringen bevordert. De ministers wezen specifiek op PAHO’s ‘Revolving Fund for Access to Vaccines’, en het ‘Regional Revolving Fund for Strategic Public Health Supplies’ voor het verbeteren van billijke toegang tot en passend gebruik van betaalbare, veilige, effectieve en kwaliteits­vaccins, therapieën, diagnostie­k, biomedisch­e apparatuur en persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen die de gezondheid­sresultate­n kunnen verbeteren en de impact van de pandemie vermindere­n.

Zij hebben PAHO ook verzocht het regionale netwerk voor het toezicht op influenza en andere ademhaling­svirussen te handhaven, deze uit te breiden door de oprichting van een regionaal surveillan­ce netwerk en landen te ondersteun­en.

Ook moeten de lidlanden leren van de pandemie, door te zorgen voor toegang tot gezondheid­sdiensten, de informatie­systemen te versterken en de digitale transforma­tie op het gebied van de gezondheid te bevorderen, de socialezek­erheidsste­lsels te verbeteren en de afhankelij­kheid van ingevoerde producten te vermindere­n, wat een tekort aan medische benodigdhe­den heeft veroorzaak­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname