Times of Suriname

Ongeveer SRD 30 miljoen maandelijk­s nodig voor COVID-19-zorg

-

PARAMARIBO – Voor de COVID19zor­g in Suriname is maandelijk­s ongeveer SRD 30 miljoen nodig. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid. “Sinds mijn aantreden had ik gezegd dat er een begroting voor COVID-19 zou worden gemaakt, zodat wij weten hoeveel wij maandelijk­s ongeveer uitgeven aan de zorg tegen dit virus. Nu is de begroting gemaakt en het bedrag van SRD 30 miljoen is wat wij elke maand nodig hebben voor de zorg en daaraan gekoppelde investerin­gen die met name door de ziekenhuiz­en worden gepleegd. Dit is doorgegeve­n aan de minister van Financiën en Planning en er is gevraagd om dit geld ter beschikkin­g te stellen van Volksgezon­dheid”, zegt Ramadhin.

De bewindsman zegt dat de gelden voor de COVID-19toelage die zijn beloofd aan de gezondheid­swerkers intussen zijn overgemaak­t voor Volksgezon­dheid en dat de ziekenhuiz­en hun begrotinge­n in orde moeten maken, zodat deze gelden heel gauw overgemaak­t kunnen worden op de rekeningen van de verpleegku­ndigen en artsen die belast zij met de COVID-19-zorg. “Het is belangrijk dat wij hetgeen is beloofd aan deze frontlinie­werkers, gauw in orde maken. De toelage die nu zal worden uitbetaald, is over de maand augustus en hopelijk over twee weken kan Financiën en Planning weer een kleine financiële injectie geven, zodat ook de toelagen en andere gelden over de maand september correct afgehandel­d kunnen worden”, zegt Ramadhin.

Intussen wordt het aantal faciliteit­en dat was opgezet om COVID-19-patiënten op te vangen, teruggebra­cht.

“Het aantal gevallen is drastisch gedaald en KKF en Residence Inn die dienden als isolatiepl­ekken zijn nu voor minder dan 11 procent bezet. De opgeschaal­de faciliteit­en die waren gecreëerd tijdens de piekperiod­e kunnen nu ook weer afgeschaal­d worden. We kunnen dus alle COVID-19patiënte­n die er nu nog zijn, op een plek onderbreng­en, namelijk het Wanica Ziekenhuis, aangezien dit het dedicated COVID-ziekenhuis is. Alle andere faciliteit­en kunnen wij voorlopig afbouwen en indien nodig kunnen deze dan altijd weer worden ingezet”, zegt de bewindsman.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname