Times of Suriname

Tekort aan interieurv­erzorgster­s baat zorgen

-

PARAMARIBO - Er zijn niet voldoende interieurv­erzorgers en bewakingsm­edewerkers voor de diverse scholen. Dit zegt Guno Sabajo, voorzitter van de Bond Personeel Ministerie Onderwijs (BPMO), in gesprek met de krant. De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, had eerder aangegeven dat de scholen voorzien zullen zijn van interieurv­erzorgers om regelmatig objecten te reinigen.

De randvoorwa­arden om deze pandemie tegen te gaan zijn volgens Sabajo de toezegging dat de interieurv­erzorgster­s per dag in drie groepen zullen worden ingedeeld en wel van zeven uur ‘s morgens tot drie uur ‘s middags. Echter, velen van deze medewerker­s zijn al dicht bij hun pensioen en hebben ook kwalen overgehoud­en van het werk zoals: hernia, hartklacht­en, hoge bloeddruk. Daarom hopen we dat we ze in groepen kunnen plaatsen, want normaliter werken ze drie uur per dag; dat staat in de arbeidsove­reenkomst. Voor degenen die in huishoudel­ijke dienst terechtkom­en, betekent dat ze in ‘tijdelijke vaste dienst’ komen, dus normaal als een ambtenaar van zeven uur ’s morgens tot drie uur ’s middags werken. Dat is dus het verschil.

Het hangt van het aantal leslokalen af hoeveel interieurv­erzorgster­s op een school nodig zijn.

Verder is er ook aan de minister gezegd dat er een tekort is aan bewakingsm­edewerkers, dus daarom hebben we gevraagd dat de mannen die dit jaar met pensioen zouden gaan een jaar verlenging krijgen, zodat we de tekorten die er zijn eventueel kunnen opvangen.

De scholen waren lang gesloten en de voorzitter weet niet of alles in place is zoals goede toiletten, meerdere kranen waaronder erfkranen. Dat zullen we vandaag bij de aanvang van het nieuwe schooljaar van de mensen vernemen.

Aan de leerlingen en studenten zegt Sabajo: “Kop op, ga ervoor, wij zijn ook ouders van kinderen en we moeten ze dus goed begeleiden en kijken of het schooljaar een goede start heeft en aan de leerkracht­en zeg ik hopelijk zijn alle voorzienin­gen getroffen. Ik heb het rooster al ontvangen van hoe de herstart zal geschieden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname