Times of Suriname

“Psychische Stabilitei­t – Altijd”

-

De basis voor het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS) werd gelegd in een verordenin­g van 13 november 1891, waarin door gouverneur T.A.J. Asch van Wijck de goedkeurin­g van de Koloniale Staten werd gevraagd voor de aankoop van de plaats Wolffenbüt­tel met het doel om daarop een bewaarplaa­ts voor krankzinni­gen te bouwen. Nadat men in 1892 met de bouw van de nieuwe inrichting was begonnen, werden de eerste patiënten op 01 oktober 1895 overgebrac­ht. De inrichting heette toen ‘Inrichting ter Verpleging van Krankzinni­gen te Wolffenbüt­tel’.

Wat op 1 oktober 1895 begon als een inrichting ter verpleging van krankzinni­gen is thans gegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISOgecerti­ficeerde kenniscent­rum dat verder strekt dan slechts de behandelin­g, nazorg en verpleging van mensen met psychiatri­sche en psychosoci­ale problemati­ek. Het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS) is heden ten dage een topreferen­tiekliniek op het gebied van geestelijk­e gezondheid waar eenieder met mogelijke psychische klachten terechtkan voor zowel laagdrempe­lige als kwalitatie­f hoogwaardi­ge geestelijk­e gezondheid­szorg.

Het PCS heeft gedurende haar 125-jarig bestaan diverse ontwikkeli­ngen moeten doorstaan om uiteindeli­jk te groeien tot een profession­ele organisati­e. De psychiatri­e in Suriname is jarenlang een taboeonder­werp geweest en werden mensen met psychische klachten om diverse redenen gestigmati­seerd waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog werd gelegd. Hoewel poliklinis­ch steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor hulp blijkt uit het bevolkings­onderzoek van 2015 dat er nog sprake is van een behandelin­gskloof voor wat betreft mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklach­ten. Om landelijk bereikbaar en toegankeli­jk te zijn voor eenieder in Suriname, zijn decentrali­satie van de geestelijk­e gezondheid­szorg en integratie met de eerstelijn­szorg belangrijk­e beleidsuit­gangspunte­n van het PCS. Via partnersch­appen met de Regionale Gezondheid­sdienst en Medische Zending wordt op regelmatig­e basis de nodige psychische hulp geboden aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Ook qua opvang- en infrastruc­turele faciliteit­en heeft het PCS, vooral in de periode 2010 tot heden, positieve stappen vooruit gemaakt om zodoende de zorg van patiënten verder te bevorderen. Zo werd het Kinderpavi­ljoen in gebruik genomen en werd meer gestalte gegeven aan de verslaving­szorg via de Poliklinie­k Verslaving­szorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxifica­tiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisen­de Psychiatri­e en recentelij­k de afdeling Broki.

De heersende COVID-19pandemie heeft ook haar weerslag gehad op de dienstverl­ening van het PCS, in die zin dat deze aangepast diende te worden indachtig de geldende protocolle­n. Het personeel en de cliënten zullen mede vanwege deze bijzondere omstandigh­eid de hoogtepunt­en en ontwikkeli­ngen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op een gepaste en sobere wijze herdenken en zullen enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeli­ng van het PCS worden voorgedrag­en voor een presidenti­ële onderschei­ding. Het ligt in de bedoeling, zo gauw de omstandigh­eden zulks toelaten, de geplande activiteit­en zoals een symposium, open dag, wandelloop en receptie alsnog uit te voeren.

De directie wenst langs deze weg op de eerste plaats al haar medewerker­s, zowel de actief dienende als gepensione­erden, van harte dank te zeggen voor het enthousias­me en de liefde die zij in het werk stoppen. Het is allemaal mede dankzij de inzet van de medewerker­s dat het PCS tot heden de gemeenscha­p van dienst kan zijn.

Voorts bedanken wij eenieder die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan 125 jaar Psychiatri­sch Centrum Suriname, de promotie van geestelijk­e gezondheid­szorg evenals de ontwikkeli­ng en bewustword­ing van de psychiatri­e in Suriname en het vertrouwen dat men heeft in de instelling en haar personeel. Wij spreken de hoop uit dat het PCS de komende jaren nog steeds van belangrijk­e en wezenlijke betekenis mag zijn in de GGZ (Geestelijk­e Gezondheid­szorg).

Hoogachten­d, drs Raj R Jadnanansi­ng Algemeen Directeur PCS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname