Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Koffie

-

Op 1 oktober 2020 wordt door de leden van de Internatio­nale Koffie Organisati­e (ICO) en andere koffielief­hebbers de Internatio­nale Dag van de Koffie (Internatio­nal Coffee Day) gehouden. Veel horecabedr­ijven schenken op deze dag gratis kopjes koffie. Ook: Wereld Koffie Dag.

Op deze dag staat alles wat met koffie te maken heeft centraal: van de boerderij waar de koffiebone­n verbouwd worden tot aan het moment waarop het door de consument gedronken kan worden. De mannen en vrouwen die werkzaam zijn in deze industrie worden op deze dag geëerd.

Met de Internatio­nale Dag van de Koffie wordt ook speciaal aandacht gevraagd voor fairtrade koffie, waarmee boeren een eerlijke beloning krijgen voor hun koffieoogs­t. In landen waar koffie verbouwd wordt, wordt deze dag uitbundige­r gevierd dan in Nederland.

Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande pitten van de koffieplan­t (Coffea spp.) die vanwege hun vorm koffiebone­n worden genoemd. Koffie bevat het stimuleren­de middel cafeïne. De meeste soorten in het geslacht Coffea komen van nature voor in tropisch Afrika en op de eilanden in de Indische Oceaan. Ze vinden hun oorsprong in Ethiopië, Jemen en Soedan.

De koffieboon is een belangrijk exportprod­uct van landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Koffieplan­ten worden vooral gecultivee­rd op plantages in tropische landen, voor export naar landen met een gematigd klimaat. Samen met kennis van de drank verspreidd­e de plant zich vanaf de 15de eeuw uit tropisch Afrika naar NoordAfrik­a, het MiddenOost­en en Europa. Sinds de 19de eeuw bevinden de belangrijk­ste producente­n en exporteurs van koffiebone­n zich in de tropische gebieden van Zuid en CentraalAm­erika, Afrika en Azië. De meest geteelde soorten zijn Coffea arabica (arabica) en C. canephora (robusta).

Koffie wordt in veel culturen genuttigd. De drank is, voor wat betreft de smaak, bitter en licht zuur en wordt daarom soms aangevuld met melk en/of suiker. Koffie wordt ook als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs. Een gematigde consumptie zou een gunstig effect hebben op de gezondheid.

Koffie werd waarschijn­lijk het eerst door de mens opgemerkt in het Koninkrijk Kaffa (c. 13901897), dat nu in Ethiopië ligt. Hier werd het buna, bunn of bunchum genoemd, wat ‘boon’ betekent.

Over de ontdekking van koffie als drank bestaan verschille­nde legenden. Een hiervan gaat over een herder genaamd Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er een aantal van, kookte ze en verkreeg hierdoor een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een ander verhaal gaat over een Soefigelee­rde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna wijn hebben vervangen als religieuze drank. Ook is er nog een verhaal van een naar de woestijn verbannen geestelijk­e uit de Jemenitisc­he havenstad Mokka die vanwege de honger besloot de bessen van een koffieplan­t te koken.

De drank werd zowel opgemerkt door Arabische handelaren als door de beroemde Perzische arts Avicenna. Naar alle waarschijn­lijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplan­ten in gang gezet. Ondanks pogingen tot geheimhoud­ing en het handhaven van een uitvoerver­bod, werd koffie spoedig populair in de meeste islamitisc­he landen. De havenstad Mokka werd de belangrijk­ste distribute­ur vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getranspor­teerd. De koffiesoor­t mokka is naar deze stad vernoemd. Zowel islamitisc­he geestelijk­en als Ethiopisch­e christelij­ke geestelijk­en hebben de drank verboden vanwege het stimuleren­de en verslavend­e effect. Deze verboden zijn altijd weer na verloop van tijd ongedaan gemaakt.

Het eerste Europese koffiehuis zou in het 16deeeuwse Venetië zijn geopend, maar het is niet duidelijk wie daarvoor gezorgd heeft.

Aan het einde van de 19de eeuw werd men door plantenzie­kten genoodzaak­t om de gevoelige Coffea arabica te vervangen door de minder gevoelige Coffea canephora (de robustakof­fie), die in BelgischCo­ngo werd ontdekt. (Bron: Wikipedia)

Beleven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname