Times of Suriname

Rutte: We hadden eerder steviger moeten ingrijpen

-

DEN HAAG - Premier Mark Rutte erkent dat het kabinet twee weken geleden niet stevig genoeg heeft ingegrepen toen het aantal coronabesm­ettingen stevig begon te stijgen. “Het pakket aan maatregele­n had steviger gemoeten”, aldus de minister-president gisteren in het Kamerdebat over de coronaaanp­ak.

De premier reageerde op vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher die wilde weten of de nieuwe landelijke maatregele­n die het kabinet maandag aankondigd­e niet te laat komen.

Asscher wees erop dat het aantal positieve coronatest­en sinds de zomer opliep en vindt dat het kabinet eerder harder had moeten ingrijpen. Terugkijke­nd erkent de premier dat er een aantal zaken niet goed zijn gegaan. Het kabinet hoopte met een regionale aanpak nieuwe besmetting­shaarden tijdig de kop in te drukken. Een waarschuwi­ngsmodel waar regio’s zijn ingedeeld in de categorieë­n ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’en ‘ernstig’.

Met de kennis van nu ziet de minister-president dat de maatregele­n voor de regio’s ‘zorgelijk’ “niet stevig genoeg” zijn geweest. Met het het sluiten van de horeca om 1.00 uur en het beperken van groepsgroo­tten in feestzalen naar vijftig, hoopte het kabinet de curve te buigen. Aanvankeli­jk was het idee om de regionale aanpak te koppelen aan heldere maatregele­n, een gereedscha­pskist, die regio’s konden inzetten. Die gereedscha­pskist is echter nog steeds niet gevuld. Ook is gebleken dat het overleg met de regio’s een snelle aanpak in de weg zat.

Lilian Marijnisse­n (SP) vraagt zich af of de nieuwe landelijke maatregele­n nu dan wel voldoende zijn. Zij verwijst naar het advies van het Outbreak Management Team (OMT), de deskundige­n die het kabinet adviseren, waarin strengere maatregele­n worden aangeraden om de tweede golf te breken.

Het OMT wil onder meer een avondklok en raadt aan om tot een landelijk advies voor het gebruik van mondmasker­s in de publieke ruimte te komen. Het kabinet neemt dat advies voor nu niet over, maar zegt het wel achter de hand te houden.

Een meerderhei­d in de Kamer is wat betreft de mondmasker­s al wel zo ver. Een ruime Kamermeerd­heid pleitte eerder in het debat voor een advies een mondmasker in de publieke ruimte te dragen. Voor een mondkapjes­plicht is nog geen meerderhei­d. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname