Times of Suriname

Huisartsen ontevreden over geleverde zorg; bezorgd over extra druk najaar

-

AMSTERDAM - Huisartsen hebben sinds het uitbreken van de coronapand­emie niet de zorg kunnen leveren die ze wilden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1600 huisartsen. Ook vrezen ze extra drukte in het najaar.

Tijdens de piek van de corona-uitbraak, maar ook in de periode daarna, voelden huisartsen zich niet in staat om al hun patiënten goed te helpen. Sommige patiënten bleven uit angst voor het virus weg uit de praktijk en door de coronamaat­regelen kregen de artsen veel patiënten niet meer fysiek te zien. Ze moesten patiënten bijvoorbee­ld via de telefoon of met beeldbelle­n behandelen.

De huisartsen maken zich vooral zorgen over de gevolgen die dit heeft voor ouderen en kwetsbare patiënten. De artsen noteren veel minder visites en die zijn juist belangrijk om kwetsbare ouderen met bepaalde aandoening­en in het vizier te houden. Huisartsen waren het meest ontevreden over het niet de juiste zorg kunnen leveren, de beschikbaa­rheid van persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen en de informatie­voorzienin­g vanuit GGD, RIVM en het ministerie van Volksgezon­dheid. Ze gaven hun werk een 5,9 in de piekperiod­e en een 6,4 in de periode daarna.

Volgens de LHV is de hoeveelhei­d zorg die huisartsen op dit moment leveren nog niet op het normale niveau. Huisartsen zien nu dat patiënten huisartsen­zorg inhalen. In combinatie met de gebruikeli­jke drukte in het najaar en de tweede coronagolf verwachten huisartsen een extra druk najaar.

Zij roepen dan ook iedereen op zich zoveel mogelijk aan de coronamaat­regelen te houden, zodat de reguliere zorg voor iedereen toegankeli­jk blijft. (NOS)

 ??  ?? Een huisarts heeft een videoconsu­lt met een patiënt.
(Foto: NOS)
Een huisarts heeft een videoconsu­lt met een patiënt. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname