Times of Suriname

Indiërs straat op na dood 19-jarig slachtoffe­r groepsverk­rachting

-

INDIA - Een Indiase vrouw afkomstig uit de laagste sociale groep van het land, is dinsdag overleden aan de gevolgen van een groepsverk­rachting. Honderden in de hoofdstad New Delhi besloten daarop te demonstrer­en bij het ziekenhuis waar het slachtoffe­r lag.

Het lot van de overleden vrouw is onderdeel van een reeks van gruwelijke misdaden tegen vrouwen in India, dat door de vele verkrachti­ngen de reputatie heeft een van de slechtste landen voor vrouwen en meisjes te zijn. De regering stelde dit jaar op basis van gegevens uit 2018 dat elk kwartier een vrouw zou worden verkracht in India. “Er is nagenoeg geen

advertenti­e beschermin­g voor vrouwen. Criminelen begaan openlijk misdaden”, klaagde Priyanka Gandhi Vadra, leidster van de Congrespar­tij, op Twitter.

Het 19jarige slachtoffe­r, dat afkomstig was uit de gemeenscha­p van dalits, ofwel kastelozen, werd medio september aangevalle­n en verkracht in een veld in de buurt van haar huis, zo’n 100 kilometer van New Delhi, meldden de autoriteit­en. De politie heeft vier mannen aangehoude­n. Het slachtoffe­r werd maandag vanuit een ziekenhuis in de deelstaat Uttar Pradesh naar een ziekenhuis in New Delhi overgebrac­ht, waar ze overleed.

Honderden demonstran­ten botsten dinsdag voor het ziekenhuis waar de vrouw overleed met de politie en hielden het verkeer op. Dalits, die helemaal onderaan de ladder van het officieel verboden Indiase kastesyste­em staan, klagen dat zij nog steeds gediscrimi­neerd worden. Activisten van het Bhimleger, een partij die opkomt voor de rechten van kastelozen, riepen leuzen bij het mortuarium van het ziekenhuis waar het slachtoffe­r lag. “We kunnen dit niet meer pikken”, zei Chandra Shekhar Aazad, de leider van het Bhim-leger, op Twitter. Hij riep alle dalits in India op om te demonstrer­en en eiste dat de daders van de verkrachti­ng worden opgehangen. De regionale autoriteit­en van het district waar de verkrachti­ng plaatsvond, zegden toe dat er snel onderzoek wordt gedaan.

Uttar Pradesh, de deelstaat waar het slachtoffe­r vandaan kwam, staat onder leiding van de hindoe-nationalis­tische partij van de Indiase premier Narendra Modi en geldt als de onveiligst­e deelstaat voor vrouwen. In december kwam een 23-jarige kasteloze vrouw in Uttar Pradesh om nadat zij door een groep mannen in brand was gestoken. Dat gebeurde toen ze naar de rechtbank wilde gaan om een aanklacht wegens verkrachti­ng in te dienen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Indiase demonstran­ten bij het ziekenhuis waar een 19-jarige vrouw werd opgenomen na een groepsverk­rachting. (Foto: De Telegraaf)
Indiase demonstran­ten bij het ziekenhuis waar een 19-jarige vrouw werd opgenomen na een groepsverk­rachting. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname