Times of Suriname

Belgische hulpverlen­ers betrokken bij seksueel geweld in Congo

-

DEMOCRATIS­CHE REPUBLIEK CONGO Ruim vijftig vrouwen uit Oost-Congo beschuldig­en hulpverlen­ers van de WHO en enkele grote ngo’s ervan hen seksueel misbruikt te hebben. Dat meldde de gespeciali­seerde nieuwssite The New Humanitari­an na uitgebreid onderzoek, in samenwerki­ng met de Thomson Reuters Foundation. De slachtoffe­rs zeggen niet van alle mannen de nationalit­eit te kennen, maar sommigen zouden wel uit België komen. Ook Burkina Faso, Canada, Frankrijk, Ivoorkust en Guinee worden genoemd. De hulpverlen­ers waren in de regio om de recente ebolaepide­mie te bestrijden.

De 51 vrouwen maakten melding van verschille­nde incidenten tijdens de ebolacrisi­s. De daders waren mannen die zichzelf internatio­nale hulpverlen­ers noemden. Ook medewerker­s van het Congolese ministerie van Volksgezon­dheid maakten zich schuldig. Vele getuigenis­sen werden bevestigd door chauffeurs of andere lokale medewerker­s van de ngo’s. De meeste slachtoffe­rs zeggen dat verschille­nde mannen hadden voorgestel­d seks te hebben in ruil voor een job. Als ze weigerden, werd hun contract beëindigd. Soms was er ook dwang mee gemoeid. “De vele verhalen in de stad Beni lijken op elkaar. Dat wijst erop dat de praktijk wijdverspr­eid was”, schreef The New Humanitari­an. “Heel veel vrouwen kregen hiermee te maken”, getuigt een 44-jarige vrouw. Ook zij moest in ruil voor een job seks hebben met een man die zei dat hij voor de WHO werkte. “Ik ken niemand die in de strijd tegen ebola werkte die niet iets moest aanbieden.” De vrouwen zeiden aan de journalist­en dat ze de incidenten nooit officieel gemeld hebben uit angst voor vergelding of om hun job te verliezen. Velen zeiden zich ook te schamen.

De WHO maakte dinsdagavo­nd bekend dat het een ‘ernstig onderzoek’ geopend heeft. Ook VN-secretaris­generaal Antonio Guterres riep op tot een volledig onderzoek.

Naast de WHO noemden de vrouwen ook medewerker­s van Unicef, Oxfam, Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie. VRT NWS had al contact met de Belgische afdelingen van Unicef en AzG. Die laatste zegt geen specifieke klachten gekregen te hebben, bij Unicef bevestigen ze op de hoogte te zijn van drie aanklachte­n. Die lijken echter geen verband te houden met de onthulling­en van The New Humanitari­an. Beide ngo’s zeggen inspanning­en te doen om het personeel te sensibilis­eren en sporen slachtoffe­rs aan om melding te doen van feiten.

Nog maar twee jaar geleden raakte de Britse tak van Oxfam verwikkeld in een schandaal rond seksueel misbruik. Hun Belgische medewerker Roland Van Hauwermeir­en was toen betrokken bij seksueel misbruik op verschille­nde plaatsen waar hij hulp kwam verlenen, zoals onder meer in Haïti na de aardbeving van 2010. In de nasleep van dat schandaal kwam er onder impuls van toenmalig minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open Vld) een integritei­tscharter voor ngo’s.

Dat charter verplicht alle organisati­es een ethische code uit te werken en in bewustmaki­ng en opleidinge­n rond integritei­t te investeren. Daarnaast moeten ze regelmatig controles uitvoeren, een vertrouwel­ijk advies- en meldpunt installere­n en jaarlijks rapportere­n over de opvolging van klachten. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname