Times of Suriname

Overstromi­ngen maken ellende voor Sahel compleet

-

Verwoesten­de overstromi­ngen treffen minstens 700 duizend mensen in de Afrikaanse Sahel, een regio die al zwaar te lijden had onder aanhoudend conflict. Het vluchtelin­genagentsc­hap van de Verenigde Naties zet meer middelen in om gezinnen te helpen.

De zware regens in Burkina Faso, Tsjaad, Mali en Niger begonnen in augustus en worden beschouwd als de ergste in meer dan tien jaar. Tientallen mensen zijn al omgekomen, nog eens duizenden hebben onmiddelli­jk onderdak, schoon water en gezondheid­sdiensten nodig.

De overstromi­ngen hebben er huizen verwoest, gezondheid­scentra beschadigd en landbouwgr­onden onder water gezet. Dit komt bovenop het geweld in de regio dat al meer dan 3,5 miljoen mensen heeft gedwongen om te vluchten, zowel binnen als buiten de landsgrenz­en.

“De overstromi­ngen brengen nieuwe ontberinge­n met zich mee, terwijl ze onze inspanning­en om te reageren op een van de ergste en snelst groeiende humanitair­e crises ter wereld ernstig belemmeren”, zegt Millicent Mutuli, directeur van het VN-vluchtelin­genagentsc­hap (UNHCR) voor West- en Centraal-Afrika.

In de hele regio zijn de algehele infrastruc­tuur en medische zorgposten zwaar beschadigd. Dat heeft gevolgen voor de zorgverlen­ing in strijd tegen COVID-19 maar ook tegen andere ziekten zoals malaria en de mazelen. Door de overstromi­ngen zijn waterbronn­en vervuild geraakt en staan latrines onder water. Hierdoor neemt de vrees toe voor uitbraken van cholera. Verder heeft de wateroverl­ast ook gewassen op de velden vernietigd, waardoor voedseltek­orten ontstaan en boeren die afhankelij­k zijn van de opbrengst van de oogst extra kwetsbaar zijn.

In de regio is Niger het hardst getroffen. De Nigerese autoriteit­en hebben vorige week 71 doden en 90 gewonden gemeld. Verder zijn in het land meer dan 350 duizend mensen rechtstree­ks getroffen door de overstromi­ngen, vooral in het departemen­t Maradi, in het zuiden van het land.

Ook zijn er zes opvangkamp­en voor vluchtelin­gen getroffen door de overstromi­ngen, waardoor meer dan 9000 mensen dringend onderdak nodig hebben. UNHCR deelde er al 1900 tenten en hulpgoeder­en zoals kleding, dekens en hygiënekit­s uit. In Burkina Faso troffen de overstromi­ngen alle dertien regio’s, waarbij 41 mensen om het leven kwamen, 112 mensen gewond raakten en 12.378 gezinnen zonder onderdak zitten. In Kaya stierven een zwangere moeder en haar tienerdoch­ter, die het geweld waren ontvlucht, toen het huis van hun buurman instortte op hun tent. De stortregen­s hebben grote schade aangericht in een land waar al een op de vijf inwoners door geweld ontheemd was. Burkina Faso heeft momenteel meer dan een miljoen intern ontheemden, de helft van alle ontheemden in de Sahel. In Tsjaad, waar meer dan 236 duizend mensen zijn getroffen door de overstromi­ngen, zorgen UNHCR en andere partners voor basishulp zoals tenten, voedsel en gezondheid­szorg. Maar de stortregen­s hebben ook de wegen onbegaanba­ar gemaakt, waardoor humanitair­e inspanning­en om getroffen vluchtelin­gen te bereiken bemoeilijk­t worden, zegt de UNHCR.

In Mali zijn duizenden mensen getroffen. In de zwaarst getroffen regio’s Gao, Mopti, Ségou en Sikasso zijn honderden huizen verwoest door het water. De bevolking in de hele regio had het al moeilijk door de economisch­e gevolgen van de coronapand­emie, en de UNHCR waarschuwt dat de sociaaleco­nomische gevolgen op langere termijn nog verergerd zullen worden door de gevolgen van de overstromi­ngen.

UNHCR doet een oproep naar regeringen in de wijdere regio om vluchtelin­gen op te vangen. Door de wereldwijd­e stijging van de temperatuu­r veranderen de regenpatro­nen in de Sahel. Dit jaar zijn de problemen er nog verergerd door de COVID19-pandemie.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname