Times of Suriname

KLM: Noodzaak om eruit te komen met de vakbonden is groot

-

AMSTERDAM - KLM en de vakbonden gaan om de tafel zitten in een ultieme poging het eens te worden over de versoberin­g van arbeidsvoo­rwaarden. Donderdag moet het bedrijf bij het Ministerie van Financiën een herstelpla­n indienen. De zegen van de bonden lijkt daarbij onontbeerl­ijk.

“De noodzaak om eruit te komen is groot”, zegt Kim Bruggeman, die namens KLM met de vakbonden overlegt tegen NU.nl. “Hoe groot de kans is dat dit ook lukt, weet ik niet.” Als KLM en de bonden het eind van niet op één lijn zitten, dient de luchtvaart­maatschapp­ij het herstelpla­n evengoed in bij het ministerie. Dat plan is een voorwaarde voor het steunpakke­t van de Staat ter waarde van 3,4 miljard euro. Die miljarden moeten KLM voor de ondergang behoeden.

Het terugbreng­en van de kosten bij het bedrijf en de versoberin­g van de arbeidsvoo­rwaarden moeten onderdeel van het plan zijn. “De versoberin­g van de arbeidsvoo­rwaarden is concreet genoemd”, zegt Bruggeman. “En dat soort afspraken maken wij per definitie met de vakbonden.” Tot dusver is KLM met geen van de acht vakbonden tot overeenste­mming gekomen. De bonden leggen de bal bij KLM en vice versa. “De neiging is groot om te vervallen in oud gedrag van voor wat hoort wat”, aldus de luchtvaart­maatschapp­ij. Het bedrijf stelt voor werknemers die tot anderhalf keer modaal verdienen van twee eerder afgesproke­n loonsverho­gingen te laten afzien.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname