Times of Suriname

Stimulerin­g producties­ectoren gemist

-

PARAMARIBO - De jaarrede van president Chandrikap­ersad Santokhi heeft onvoldoend­e indruk gemaakt op de Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA) als het gaat om voorgenome­n inspanning­en om producties­ectoren in Suriname te beschermen en te stimuleren. Een pot van SRD 500 tot SRD 700 miljoen voor ondernemin­gen om uit te kunnen trekken zou wenselijk zijn. Er wordt volgens ASFAvoorma­n Wilgo Bilkerdijk niet gevraagd naar gratis geld, maar financieri­ng tegen aannemelij­ke voorwaarde­n. “Neen, we zijn niet helemaal onder de indruk van de jaarrede”, zegt de ASFA-voorzitter.

Het stoort hem dat er nog steeds met geen woord wordt gerept over een reddingspl­an voor de producties­ectoren in het land, terwijl het juist deze ondernemin­gen zijn die de economie uit de blubber kunnen halen. Er zijn voorstelle­n gedaan aan de vorige regering. Die heeft daarmee niets gedaan. Dezelfde voorstelle­n zijn ook een aantal keren onder de aandacht gebracht van de nieuwe regering, maar ook die is nog niet over de brug gekomen met haar zienswijze hierover. “Als er SRD 500 miljoen of SRD 600 miljoen ter beschikkin­g wordt gesteld van de lokale productie en de toeristisc­he industrie en was meegenomen in het verhaal. Je creëert jobs en je behoudt jobs. Je houdt de bedrijven in stand om die jobs te garanderen aan de ene kant en aan de andere kant genoeg geld te verdienen om als overheid weer te kunnen trekken uit die economie”, legt Bilkerdijk uit.

Er is wel een additionel­e SRD 700 miljoen vrijgemaak­t voor sociale voorzienin­gen en daar merkt de ASFA-voorman een scheefgroe­i van de prioriteit­stelling. “Ik wil me haasten om erbij te zeggen dat we absoluut niet tegen een sociaal vangnet zijn. Dat moet je zeker wel doen. Maar aan de andere kant moet je de economie ook weer proberen aan te zwengelen en daarvoor zal er zeker wel een weg zijn voor financieri­ng van de lokale producties­ector. Ik noem in een adem de toeristisc­he industrie, want dat is ook een lokale producties­ector welke dollars, vreemde valuta, verdient. Dus dat heb ik wel gemist”, zegt Bilkerdijk terugblikk­end op de jaarrede van president Santokhi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname