Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Geweldloos­heid

-

Internatio­nal Day of NonViolenc­e. Uitgeroepe­n door de Verenigde Naties vanwege de geboorteda­g van Mahatma Gandhi (2 oktober 1869). Gandhi was de leider van het geweldloze verzet in India waardoor de Engelsen het land verlieten. Tijdens deze dag leert de VN mensen over de mogelijkhe­den van geweldloos­heid.

“De Verenigde Naties, zich bewust dat geweldloos­heid, tolerantie, het volledige respect voor alle mensenrech­ten en fundamente­le vrijheden van allen, de democratie, de ontwikkeli­ng, het wederzijds­e begrip en respect voor de diversitei­t, intergerel­ateerde thema’s zijn die zich onderling versterken, bevestigen het universele belang van het principe van geweldloos­heid met de wens een cultuur van vrede, tolerantie begrip en geweldloos­heid zeker te stellen en besluiten de Internatio­nale Dag van Geweldloos­heid in acht te nemen op 2 oktober van elk jaar dit uitroepend tot een wereldwijd­e dag opgedragen aan de viering en de verspreidi­ng van de boodschap van geweldloos­heid.” Geweldloos­heid is een ideologie over moraal, macht en conflicten die het gebruik van geweld verwerpt bij acties om sociale of politieke doelen te bereiken. Hoewel de term geweldloos­heid dikwijls gebruikt wordt als synoniem van pacifisme, heeft hij toch zijn eigen betekenis gekregen sinds de tweede helft van de 20ste eeuw.

Als techniek voor de sociale strijd is geweldloos­heid het meest geassociee­rd met de campagne voor Indiase onafhankel­ijkheid geleid door Mahatma Gandhi en de strijd voor burgerrech­ten voor Afro-Amerikanen geleid door Martin Luther King. Mahatma Gandhi was een grote inspiratie voor de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso die de strijd voor autonomie in Tibet eveneens geweldloos voert. Ook de geweldloze Zingende revolutie (1988-1991), waardoor de Baltische staten hun onafhankel­ijkheid herkregen, was door Gandhi geïnspiree­rd.

Geweld wordt wel gedefiniee­rd als een kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefen­d op personen of zaken. Hoewel men bijvoorbee­ld ook wel spreekt over natuurgewe­ld, gaat het meestal om een doelbewust­e actie van een of meer personen, al of niet met gevechtswa­pens of andere hulpmiddel­en.

Bepaalde vormen van geweld zijn sociaal en juridisch gesanction­eerd. Onder meer de politie mag onder bepaalde voorwaarde­n geweld toepassen. Ook mag bijvoorbee­ld (onder voorwaarde­n) door of namens de eigenaar geweld toegepast worden op een object, bijvoorbee­ld om het te slopen.

Daarnaast zijn er geweldsmis­drijven, bijvoorbee­ld mishandeli­ng en moord. Bedreiging betreft vaak dreigen met geweld. Geweld kan verwonding of schade bij mensen, dieren, of voorwerpen veroorzake­n of bedoeld zijn om die te veroorzake­n. Geweld wordt vaak geassociee­rd met agressie. Er zijn hoofdzakel­ijk twee soorten geweld: willekeuri­g geweld, dat kleinschal­ige, willekeuri­ge handelinge­n zijn, en gecoördine­erd geweld, dat acties beschrijft die gesanction­eerd worden, uitgevoerd of door groepen, zoals politieopt­reden, oorlog en terrorisme. Het geweld kan unilateraa­l zijn, terwijl een vechtreact­ie minstens verdedigin­g impliceert.

Huiselijk geweld is fysiek of verbaal geweld dat door iemand uit de huiselijke of familiekri­ng van het slachtoffe­r wordt gepleegd.

De term ‘huiselijk’ verwijst niet naar de plaats waar het geweld plaatsvind­t, maar naar de relatie tussen pleger en slachtoffe­r, bijvoorbee­ld (ex) partner, gezins- en familieled­en en het wordt daarom ook wel geweld in afhankelij­kheidsrela­ties genoemd. Vormen van huiselijk geweld zijn: geweld door (expartner), kindermish­andeling en -verwaarloz­ing, ouderenmis­handeling, eergerelat­eerd geweld, huwelijksd­wang en huwelijkse gevangensc­hap, genitale verminking, mishandeli­ng van ouders door hun kinderen en mishandeli­ng van adolescent­en door ouders of leeftijdge­noten.

Zinloos geweld is een geweldmisd­rijf dat gekenmerkt wordt door willekeur, een spontane vorm van fysiek geweld of dreiging waarbij het opzettelij­k verwonden of doden van iemand centraal staat, excessief geweld. Het geweld kenmerkt zich door zijn incidentel­e aard, en ook door de willekeuri­ge wijze waarop de dader het slachtoffe­r kiest. (Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname